Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Kwaliteitsinstituut heeft IC-richtlijn in vizier

Als intensivisten er na de zomer nog steeds niet in zijn geslaagd een nieuwe richtlijn voor de intensive care op te stellen, zal het Kwaliteitsinstituut de regie overnemen. Intensivisten zijn al vijf jaar bezig met de opstelling van een nieuwe IC-richtlijn die definieert wat goede IC-zorg is.
Kwaliteitsinstituut heeft IC-richtlijn in vizier
Foto: ANP

De intensivisten komen er niet uit vanwege een hoog opgelopen belangenconflict tussen kleine en grote IC's. Een struikelblok is onder meer wanneer een kleine IC complexe patiënten moet overdragen aan grote IC's met meer personeel en betere apparatuur. Het wantrouwen over en weer lijkt groot. De kleine IC's verdenken de grote IC's ervan alleen maar extra patiënten te willen aftroggelen, terwijl de grote IC's vinden dat sommige complexe patiënten niet goed af zijn op de kleine IC's.

Veto van kleine IC's

De richtlijnencommissie heeft een bijeenkomst eind maart uitgesteld. Volgens goed ingevoerde bronnen, die liever anoniem willen blijven, was het uitstel te wijten aan de vrees dat het voorstel zou worden weggestemd. De intensivisten op de kleine IC's hebben een meerderheid en kunnen een voorstel, dat in hun ogen te ver gaat, tegenhouden.

Agenda Kwaliteitsinstituut

Het Kwaliteitsinstituut heeft de moeizame discussie in het vizier. 'Het staat op onze agenda', zei Jan Kimpen, voorzitter van de adviescommissie, in de marge van een bijeenkomst van het Zorginstituut Nederland (ZIN) op 1 april. 'Op dit moment grijpen we nog niet in', verzekert directeur Diana Delnoij desgevraagd. 'Maar als de intensivisten er na de zomer nog niet uit zijn gekomen, gaan we zeker met hen praten en nemen we de regie over als dat nodig is. Maar ik hoop van harte dat ze er zelf uitkomen. Voor een goed draagvlak in het veld is dat veruit het beste. De intensivisten zijn immers de deskundigen.'

Spoedeisende zorg

Minister Edith Schippers van VWS heeft het Kwaliteitsinstituut opgeroepen de doorzettingsmacht te gebruiken in situaties waarin dat nodig is. Momenteel gebeurt dat met de spoedeisende hulp. Een Expertcommissie stelt voor zes aandoeningen kwaliteitscriteria op. Het Kwaliteitsinstituut gaat ook kijken hoe de verschillende schakels in de keten van acute zorg zich tot elkaar verhouden. De IC is een van die schakels. Een concept moet voor de zomer klaar zijn.

2 reacties

 • Martilly

  Opstellen van een volumenorm door het Kwaliteitsinstituut. Hieraan gerelateerd kan dan de level indeling plaats vinden. Haal je bepaalde volumes niet dan is inherent hieraan dat je een lager level IC bent, en dient de patiënt naar een hoger level IC verplaatst te worden (uitdaging hierbij blijft wel het risico van transport van de patiënt naar een andere IC)
  Basis kan zijn het volume van bv de afgelopen 5 jaar. Overheid moet verantwoordelijk zijn voor de normering! “Intensivisten” lijken onderling hier niet uit te komen.

 • bezorgde

  Waarom niet de snijdende specialisten erbij betrekken? Overplaatsingsbesluiten worden genomen in overleg met een team toch?
  Wil de minister alle regionale ziekenhuizen de das om doen?
  Want zonder IC is een ziekenhuis niet levensvatbaar. Moet half Nederland kilometers gaan maken voor zorg, dit levert geen politieke stemmen op! En heel veel individuele reiskosten en belasting van milieu en mantelzorgers.

Of registreer u om te kunnen reageren.