Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VWS hoeft spotjes niet te verwijderen na uitspraak

Het ministerie van VWS zal de omstreden tv-spotjes over de veranderingen in de zorg niet uit de lucht halen. De Reclame Code Commissie adviseerde afgelopen woensdag in hoger beroep dat VWS niet meer op een dergelijke wijze reclame moet maken. Aanklager FNV eist dat VWS nu de spotjes van haar site haalt. Hiertoe is VWS niet bereid.
VWS hoeft spotjes niet te verwijderen na uitspraak

Het oordeel van de Reclame Code Commissie (RCC) over de reclamecampagne 'Nederland verandert' is aangevraagd door vakbond FNV, die de voorlichtingscampagne misleidend vindt. Eerder adviseerde de commissie al dat er in sommige spotjes valse verwachtingen worden gewekt. Tegen deze uitspraak ging het ministerie in hoger beroep, waarop gisteren een tweede uitspraak volgde.

Verwijderen

Volgens een FNV-woordvoerder betekent de RCC-uitspraak dat de campagne verwijdert moet worden. 'De RCC is een instantie die VWS toch serieus moet nemen. Ook al staat er geen dwangsom tegenover of iets dergelijks. De enige fatsoenlijke reactie van het ministerie op deze uitspraak is het verwijderen van de spotjes.'

Niet verwijderen

Een woordvoerder van VWS interpreteert de uitspraak echter anders. 'Wij lezen juist uit het oordeel dat onze spotjes in overeenstemming zijn met de wet. Er staat letterlijk dat de klacht dat de spotjes misleidend zijn is afgewezen. Ook stelt de RCC dat het geen Alert hoeft rond te sturen over onze campagne. De RCC stelt enkel dat bij een aantal spotjes de inhoud informatiever had gekund, bijvoorbeeld dat in de Wmo de zorg per individu kan verschillen. Maar over het algemeen kunnen we de berichten gewoon online houden.'EDIT: Een dag na publicatie van dit bericht besloot VWS de spotjes alsnog te verwijderen.

Gerelateerde tags

5 reacties

 • Jos Wokke

  Na mevrouw Mai Wegen die uitblonk in het maken van onduidelijke wetten of die in strijd waren met een hogere regelgeving, waardoor deze niet uitgevoerd mogen worden hebben wij in Minister Schipper een waardig opvolger gevonden. Deze minister vaardigt totaal niet belemmerd door enige kennis van zaken de ene regelgeving na de ander uit. Waarvan eigenlijk meteen al duidelijk is dat deze het niet kan halen omdat die in strijd is met een andere hogere regelgeving. Maar wat nog erger is omdat die niet is uit te voeren. In het normale berdrijfsleven zou een dergelijk iemand al lang de wacht zijn aangezegd. Maar zij mag door blijven gaan met het creëren van dit soort onzinnige acties. Niet ter lering maar wel tot vermaak leedvermaak dan.
  Jos Wokke

 • ceesvangils

  Bespottelijk dat VWS pas na ampel beraad alsnog de spotjes verwijderd.
  Schippers is ook al maanden verward. Nu dit weer.

 • B21

  Wat dacht je van : ' We bezuinigen fors op de zorg en laten gemeente en patiënten de problemen oplossen, daarnaast geeft de regering de zorgverzekeraars ook extra invloed zodat zorg boekhoudkundig verantwoord geleverd kan worden !!!

 • Teceer

  grappig dat het ministerie intussen toch besloten heeft (een deel van) deze campagne te staken.

  overigens had de campagne natuurlijk moeten luiden: 'Wij veranderen de zorg, Nederland moet volgen!'

 • Henk

  VWS is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de RCC en dat beroep is afgewezen. Dat is de kern van de zaak die ik niet in het bericht terug zie.
  De uitspraak van de RCC hield in dat er sprake was van een reclamecampagne door de overheid en dat die campagne in strijd was met art.5 van de reclamecode, ofwel het vertrouwen in reclame heeft geschaad. Dit omdat VWS maar de helft van het verhaal vertelde. De spotjes gingen alleen over mensen voor wie weinig zou veranderen. Er was geen enkel spotje over situaties waarin mensen minder of helemaal geen zorg meer zouden krijgen. Dat heet gewoon misleiding.

Of registreer u om te kunnen reageren.