Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Boete van een ton voor ggz-bestuurder

GGz-instelling More uit Rotterdam ontvangt van de NZa een boete van 115.000 euro vanwege fraude met diagnoses. De instelling bestaat inmiddels niet meer; daarom krijgt bestuurder Gizem Karacabay de boete ook persoonlijk opgelegd.
Boete van een ton voor ggz-bestuurder
Foto: ANP

In de jaren dat de overtredingen zijn gepleegd, had zij de leiding over de instelling.

Niet geleverde zorg

Tussen 2010 en 2012 declareerde de instelling zorg die niet was geleverd, de administratie was niet op orde en More hield bewust informatie achter voor de NZa. Alle dossiers over de periode 2010 tot 2012 zijn onderzocht. Verreweg de meeste daarvan waren niet in orde. Bij zeven dossiers heeft de NZa een verdiepend onderzoek uitgevoerd en komt daarbij tot een fraudebedrag van 71.000 euro. Het totale bedrag, het zou om tientallen dossiers gaan, zou vele malen hoger zijn.

NZa

In september 2012 viel de NZa ggz-instelling More binnen na een tip van verzekeraar DSW. Deze was op het spoor gekomen van onterechte declaraties. Voor een patiënt werd bijvoorbeeld een behandeling wegens angst en depressie in rekening gebracht, terwijl het feitelijk ging om pedagogische begeleiding. Ook waren de ingediende rekeningen voor kortdurende behandelingen te hoog. Behandelaars hielden de tijd niet goed bij, verwijsbrieven ontbraken en de dossiers waren onvolledig.

DSW

Op 17 juli 2013 veroordeelde de rechtbank Rotterdam ggz-instelling More tot het betalen van ruim 80.000 euro aan verzekeraar DSW. Ggz-instelling More ging na de NZa-inval over in Ggz Compleet. Ook deze organisatie is intussen failliet gegaan.

Geestelijke gezondheidszorg

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer.

Of registreer u om te kunnen reageren.