Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

SVB-bestuurders door het stof in de Kamer

Het vuur werd bestuurders van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gisteren na aan de schenen gelegd in de Tweede Kamer over het debacle met de uitbetaling van het pgb. SVB-bestuurder Nicoly Vermeulen begon de hoorzitting met emotionele excuses aan budgethouders en met dank en hulde voor alle SVB-medewerkers.
SVB-bestuurders door het stof in de Kamer

Tijdens de hoorzitting bleef een spraakverwarring over 'correct ingediende declaraties', 'werkvoorraad' en 'betaalbare declaraties' bestaan. De SVB-bestuurders gaven de garantie dat van alle declaraties die bij de SVB binnenkomen, 95 procent binnen de termijn wordt betaald. Echter, de SVB zit aan het eind van de keten en er gaan ook dingen fout bij zorgkantoren, gemeenten en budgethouders. Dat zijn complicaties waar de SVB weinig aan kan doen. Hiervoor is nog steeds het Rapid Respons Team (RRT) nodig, 'wat eigenlijk niet de bedoeling is', aldus SVB-bestuurder Coen van de Louw.

Droge ogen

Als oorzaak van de mislukte invoering van het trekkingsrecht ziet Van de Louw de snelle invoering van transitiewetgeving, met name de Wet langdurige zorg (Wlz). Op de vraag van Kamerleden of de SVB wel de vrijheid had om in januari aan de handrem te trekken bij de invoering van het trekkingsrecht, zegt Van de Louw: 'We kunnen niet met droge ogen zeggen dat we de streep hebben gehaald. Het bleek te complex en te kort dag. We hebben echter nooit druk gevoeld van de staatssecretaris om persé door te zetten. Dat is onze eigen keuze geweest. We hebben het stoppen van de invoering nooit zelf overwogen ter wille van de continuïteit van zorg. Al ons werk, inclusief de noodscenario's en terugvalscenario's, is altijd op de continuïteit van zorg gericht.'

Koppeling

In een eerdere ronde van de hoorzitting kwamen interne accountants van de SVB aan het woord. Die belichtten het probleem dat in het IT-systeem van de SVB declaraties niet automatisch aan zorgdossiers gekoppeld kunnen worden. Dat is een van de functionaliteiten die al snel werd 'bevroren' toen de eerste grote problemen opdoken. Dit bemoeilijkt het werk van de auditeurs. Momenteel wordt er gewerkt aan het mogelijk maken van de koppeling. Op de vraag of de koppeling geen voorwaarde had moeten zijn voor de livegang van het systeem, verwijzen de accountants naar de SVB-bestuurders. Die hielden in hun termijn vast aan de stelling dat ze doorgingen met de invoering om de zorglevering aan pgb-houders niet in gevaar te brengen.

3 reacties

 • Hoeksr

  Eh.. wat te denken van de PGB'n bij de verschillende zorgverzekeraars.
  Meer dan 12000 ervan worden geadministreerd door de SVB!

 • Henk

  Omdat gemeenten terecht niks met de WLZ hebben te maken en daaruit komen de meeste pgb's. Kijgen we verschillende uitvoering per regio en verschillende uitvoering per regeling. Over chaos gesproken.

 • fred

  De regio Den Bosch wenst graag de uitvoering van de PGB's over te nemen.Het antwoord van de staatssecretaris:Neen!
  De WMO,de Participatiewet en de Jeugdwet zijn gedelegeerd aan de gemeentelijke overheid.
  Waarom kunnen de PGB's niet gedelegeerd worden aan de gemeentlijke samenwerkingsverbanden?
  De gemeenten kennen hun clienten en zorgaanbieders.
  Thans is het een chaos!

Of registreer u om te kunnen reageren.