Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Behandeling weigeren bij ongezonde leefstijl’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ruim veertig procent van de medisch specialisten vindt dat het mogelijk moet zijn om een behandeling te weigeren als de leefstijl van een patiënt diens ziekte nadelig beïnvloedt.
‘Behandeling weigeren bij ongezonde leefstijl’
Foto: Stockxchng

Dit blijkt uit een ledenpeiling van de Federatie Medisch Specialisten samen met het KRO-NCRV-televisieprogramma Brandpunt onder ruim 1400 medisch specialisten.

Weigeren van behandeling

Bijna alle ondervraagde specialisten vinden dat zij hun patiënt moeten wijzen op de risico’s die verbonden zijn aan een mogelijk ongezonde leefstijl. Zo’n 43 procent vindt dat er een formele mogelijkheid zou mogen zijn om een behandeling te weigeren als een ongezonde leefstijl bijdraagt aan het onderhouden van de aandoening. Van deze mogelijkheid zou 37 procent ook daadwerkelijk gebruik maken.

Operatie uitstellen

Marcel Daniëls, bestuurder bij de Federatie en cardioloog: ‘Dokters willen dat patiënten het optimale uit een behandeling krijgen en willen benadrukken dat als je rookt of overgewicht hebt de uitkomsten van behandelingen slechter zijn dan wanneer het je lukt om te stoppen met roken of om af te vallen. Het is dus zeker een optie dit eerst te proberen en bijvoorbeeld een operatie uit te stellen als dat medisch gezien kan.’ Daniëls benadrukt dat het hier niet om acute ingrepen gaat. Als iemand in levensgevaar is of zonder directe behandeling belangrijke schade oploopt, zal een arts altijd helpen.’

Zorgverzekeraars

Een patiënt wijzen op diens ongezonde leefstijl heeft volgens de specialisten ook financiële voordelen. Bijna zeventig procent denkt dat de zorgkosten hiermee naar beneden gaan. Ruim een derde denkt dat de zorgkosten ook naar beneden gaan als mensen vanwege hun ongezonde leefstijl een behandeling wordt geweigerd. Meer dan zeventig procent vindt dat het mede een taak is van de zorgverzekeraars om hun klanten te wijzen op het belang van een gezonde leefstijl, maar slechts tien procent zegt in de praktijk te merken dat zorgverzekeraars dat ook doen.

2 REACTIES

  1. Even voorbij gaand aan het feit dat de vraagstelling wsch erg de uitkomst heeft gekleurd:
    Er kunnen natuurlijk zuiver medische feiten zijn die een behandeling zinloos maken en dan is weigering legitiem. Maar ik neem aan dat in overgrote meerderheid het minder extreme situaties betreft waarbij ook niet-medische oordelen een rol spelen.
    Ten eerste zijn die niet rationeel te verdedigen waar het gefundeerd is in het van de werkelijkheid losgezongen neoliberale mensbeeld waar het individu oorzaak en oplossing van zijn ellende is.
    Ten tweede was, als onderdeel van de beschaving, de medische autonomie uitgevonden om ons te vrijwaren van dergelijke oneigenlijke invloeden in de spreekkamer en hebben wij een ethiek die voorschrijft dat eenieder recht heeft op onze zorg; los van feilbaarheid, karakter, kleur, politieke voorkeur of wat dan ook.
    Hij die daaraan tornt verschuift een grens die dicht moet blijven.

  2. Lees alle reacties
  3. Kortzichtig dat de doelgroep overgewicht weer ter sprake komt. Langzaam aan wordt overgewicht erkent als een ziekte. ( uitzonderingen zijn er natuurlijk, maar wie beoordeeld dit dan?
    Waar blijft het moedewillig schade toebrengen aan je gezondheid door drinken, gokken, sexverslaving, structureel teveel decibellen tot je nemen. Werken in risico banen?
    Neem deze doelgroepen eens als voorbeeld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.