Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

DICA geeft kwaliteitsinformatie per ziekenhuis

De DICA-kwaliteitsregistraties voor darmkanker, maagslokdarmkanker en borstkanker geven voor het eerst volledige openheid over de uitkomsten van zorg, die herleidbaar zijn tot individuele ziekenhuizen.
DICA geeft kwaliteitsinformatie per ziekenhuis
Foto: DICA

Ziekenhuizen en burgers betrouwbare kennis en inzicht over de kwaliteit van zorg leveren. Dat is de missie van 2015 van het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA). 2015 is daarom een bijzonder jaar, vertellen DICA-voorzitter Rob Tollenaar en -directeur Eric Hans Eddes in een interview in het juni-nummer van Zorgvisie. Voor het eerst geven enkele kwaliteitsregistraties van DICA – darmkanker, maagslokdarmkanker en borstkanker – volledige openheid over de uitkomsten van zorg, herleidbaar tot individuele ziekenhuizen. Vanaf juli is per ziekenhuis te zien wat de sterfte en de complicaties zijn. 'Dat is een heel grote stap', zegt Tollenaar.

Mislukte poging tot hacken

DICA blijkt in het verleden ook te maken hebben gehad met mislukte pogingen tot hacken. Eddes verzekerd dat de kwaliteitsinformatie bij DICA veilig is. 'Wij zijn ISO- en NEN-gecertificeerd als het gaat om veiligheid en privacy. Dat is niet iedereen. We voldoen aan de Europese privacyrichtlijnen, zodat we ook internationale vergelijkingen kunnen maken. We hebben in DICA ongelofelijk veel gegevens in de kluis zitten en deze moeten goed beschermd worden. Dat doen we uiterst zorgvuldig. We laten ons bijvoorbeeld testen met penetratietests. Dat dit nodig is blijkt wel uit het feit dan men probeert ons te hacken. We hebben in het verleden enkele aanvallen gehad. Tevergeefs overigens, want als er iets key bij ons is dan is het dat die data in een kluis zit waar niemand bij kan.'

Juridisch vervolgen kon niet

Eddes wil en kan niet zeggen wie er achter zit. In het interview in Zorgvisie Magazine zegt hij: 'Het gaat om partijen die ook op dit terrein actief willen zijn, partijen die gegevens verzamelen. We hebben het tot op de bodem laten uitzoeken, maar het was dusdanig gebeurd dat juridisch vervolgen niet mogelijk bleek. Om die reden kan ik ook geen namen noemen. Maar we hebben hen wel gewaarschuwd.'

 

DICA organiseert op 11 en 12 juni het jaarlijkse congres in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.