Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

100 miljoen voor kwaliteit care onzeker

Of er inderdaad 100 miljoen euro extra komt voor kwaliteit in de verpleeghuiszorg is onzeker. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) wilde dat niet bevestigen afgelopen vrijdag. Hij was aanwezig op de bijeenkomst waar de verpleeghuissector haar beste kwaliteitsprojecten presenteerde.
100 miljoen voor kwaliteit care onzeker
Foto: VWS

Het Algemeen Dagblad berichtte twee weken geleden dat het kabinet 100 miljoen euro extra wil vrijmaken voor de tweehonderd pilots die de kwaliteit van verpleeghuiszorg verbeteren. Of dit inderdaad zo is, kon Van Rijn op het congres 'Ruimte voor verpleeghuizen' niet bevestigen. 'Of  er extra budget is zal u moeten afwachten tot bij de begrotingsonderhandelingen', aldus de staatssecretaris. Op de bijeenkomst legden 757 verpleeghuizen hun kwaliteitsplannen voor aan een jury, met het doel gekozen te worden tot een van de tweehonderd kwaliteitspilots van VWS.

Regelvrijheid

Hoewel Van Rijn niets wilde zeggen over extra financiering voor de plannen, ging hij wel in op de vraag van veel zorgaanbieders naar meer regelvrijheid. 'We moeten een einde maken aan die afvinklijstjes en monitorcultuur. Kwaliteit gaat om het welbevinden van de klant en dat moeten we verbeteren. Het bijhouden van hoeveel graden een maaltijd is, doet er veel minder toe. Ik denk dat we met het afschaffen van de CQ-index hier al een heel behoorlijke stap hebben gemaakt.'

Thuis

Met het afschaffen van de oude kwaliteitsinstrumenten, rijst de vraag hoe de kwaliteit van cliënten dan wel het best inzichtelijk gemaakt kan worden. 'Kijk, er zullen altijd bepaalde medische basishandelingen uitgevoerd moeten worden en genoteerd. Maar dat is niet meer voldoende voor een hoog kwaliteitscijfer. Dat is voldoende voor een 5,5. Voor een 8 moeten mensen zich net zo thuis voelen in het verpleeghuis als in hun eigen woning.'

Personeel

Uit veel van de gepresenteerde plannen bleek dat verpleeghuizen de kwaliteit willen verbeteren door personeel hoger op te leiden. Bijvoorbeeld door een interne opleiding op te zetten of door meer hogeropgeleide verpleegkundigen binnen te halen. Van Rijn: 'De medewerker op de vloer is de spil van kwaliteitsverbetering. Hij of zij werkt aan de uitvoering van het zorgleefplan van een cliënt. Het gaat dan om het goede contact met de mantelzorgers en de vrijheid om zo veel mogelijk te doen wat de cliënt wil. Als de medewerker met trots zijn werk doet, dan gaat de hele kwaliteit omhoog.'
De zorgorganisaties krijgen op 21 juli te horen of ze een van de tweehonderd pilots zijn.

Of registreer u om te kunnen reageren.