Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

175 zorgorganisaties presenteren kwaliteitsprojecten

175 zorgorganisaties presenteren vandaag hun plannen voor kwaliteitsverbetering en vernieuwing op 757 van de ruim 900 zorglocaties in Nederland. Een jury bestaande uit cliënten en professionals beoordeelt welke plannen meegaan in het programma van VWS.De verpleegsector wil hiermee afrekenen met het denken vanuit regels en veel meer uitgaan van het leven en de wensen van de cliënt.
175 zorgorganisaties presenteren kwaliteitsprojecten
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De rode draad van de plannen is dat ze gericht zijn op meer regie voor de cliënt. Daarbij speelt de zorgprofessional en zijn of haar relatie met de cliënt een cruciale rol. Brancheorganisatie ActiZ schrijft: 'Ondanks verbeteringen in de afgelopen jaren wordt het zorgleefplan voor de cliënt nog te veel ingevuld vanuit het idee dat we dit verplicht zijn aan de IGZ en wetgeving. Het voldoen aan de regels staat nog te veel voorop. Daarom hebben 15 zorgorganisaties gezamenlijk een plan ingediend om de regiefunctie écht bij de oudere te leggen. De cliënt en zijn of haar netwerk krijgen de regie over het zorgleefplan en bepalen eveneens waar de beschikbare middelen aan worden besteed. In een expertisegroep wordt van en met elkaar geleerd met als doel om te komen tot een gelijkwaardige rol van cliënt, familie en medewerker.'

Plannen

In Zaandam bijvoorbeeld gaat een zorgorganisatie in samenwerking met de Universiteit van Humanistiek onderzoeken of groene binnenruimtes bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met een psychogeriatrische aandoening. Er wordt gekeken of groen effectief kan worden ingezet om dwaalgedrag en (nachtelijke) onrust te verminderen. In Schiedam wordt gewerkt aan de relatie tussen de cliënt met dementie en zijn familie om deze te verbeteren en te behouden met behulp van de Montessorimethodiek.

Overgewicht

Ten slotte wordt er in Boxtel gewerkt aan obesicare: de behandelings- en begeleidingsmethodiek voor mensen met morbide obisetas (BMI 40+). Erg vernieuwend, omdat we steeds vaker zien dat het bij ouderen niet alleen om ondergewicht gaat, maar ook om fors overwicht. En dat vraagt om speciale behandel- en tiltechnieken en dus in het investeren in middelen, experts, het opleidingen van personeel en psychologische ondersteuning.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.