Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Buurtzorg in the UK

De Britten tonen warme belangstelling voor de Buurtzorg-formule. In het Verenigd Koninkrijk starten binnenkort verschillende Buurtzorg-projecten, vier in Schotland en een in Londen. Buurtzorg-oprichter Jos de Blok: ‘Ze herontdekken de ‘district nurse’, wat wij wijkverpleegkundige noemen.’
Buurtzorg in the UK
Foto: ANP BAS CZERWINSKI

'Er loopt een discussie over de hervorming van de National Health Service (NHS) in Groot-Brittannië', vertelt De Blok. 'In het kader daarvan zijn wij uitgenodigd om bij verschillende instanties te komen praten over hoe we Buurtzorg verlenen. Dat zijn verpleegorganisaties, huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en partijen die 'social care' leveren. Vorige week had ik ook gesprekken met de Schotse minister van gezondheidszorg.'

Hervorming NHS

Een van de actuele discussiepunten in het Verenigd Koninkrijk is de splitsing van verpleging en persoonlijke verzorging. 'Zij komen in Engeland steeds meer tot de ontdekking dat fragmentatie van zorgtaken geen goede zaak is. Wat dat betreft doorloopt dat land een vergelijkbare zorggeschiedenis als Nederland. Ze hebben al een paar pogingen ondernomen om tot een betere integratie van zorg te komen en willen ook preventie beter organiseren. Ze zijn ook erg geïnteresseerd in de manier waarop Buurtzorg georganiseerd is met een grote autonomie voor professionals en een beperking van de bureaucratie.'

Projecten Buurtzorg

Binnen niet afzienbare tijd zullen de pilots starten en dan zal blijken hoe goed Buurtzorg in de Britse praktijk functioneert. 'In Schotland gaat het om twee buurtzorgteams op het platteland en twee in de stad. Op die manier kan er goed vergeleken worden. In Londen is nog niet helemaal uitgekristalliseerd hoe het project eruit zal gaan zien.'

Japan

De grootste uitdaging voor Buurtzorgprojecten in het VK zal zijn om binnen het model van de NHS hun draai te vinden. 'De NHS is een totaal verbureaucratiseerd systeem. We zullen hier en daar zaken op zijn kop moeten zetten, een beetje zoals Frederic Laloux beschrijft in zijn boek 'Reinventing Organizations'. We werken met partners die de boel ter plekke coördineren. Verder hebben we trainingsprogramma's en zijn er uitwisselingsprogramma's waarbij mensen in Nederland stage komen lopen. De hoop is natuurlijk dat onze formule navolging vindt, net zoals in Japan is gebeurd.'

Innovatie in de zorg

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Of registreer u om te kunnen reageren.