Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanpak tegen ‘upcoding’ van zorg werkt

De verscherping van het toezicht op upcoding door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in de langdurige zorg boekt succes. Het percentage upcoding door zorginstellingen lag voor de start van de maatregelen in 2013 op 23 procent. Door steekproefsgewijze controle van het CIZ is dit gedaald naar 4,3 procent. Dat blijkt uit een rapportage van het CIZ.
Aanpak tegen 'upcoding' van zorg werkt

Voor een specifiek deel van de langdurige zorg mogen zorgorganisaties sinds 2011 zelf indicaties stellen, onder de noemer ‘indicatiemelding 80+’. In 2013 kwam aan het licht dat dit automatisch indiceren in te veel gevallen verkeerd werd uitgevoerd. Op het verzoek van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft het CIZ het toezicht op deze ‘gemandateerde indicatiestelling’ toen aangescherpt. Het strengere toezicht en het strengere sanctieregime hebben ertoe geleid dat er zorgvuldiger wordt geïndiceerd en dat upcoding wordt teruggedrongen.

Upcoding

Uit het CIZ onderzoek naar upcoding in 2013 bleek de upcoding te hoog bij de drie vormen van taakmandaat. Uit dat onderzoek bleek dat 31 procent van de gemandateerde indicaties foutief was en 23 procent kon worden aangemerkt als upcoding. Het CIZ concludeert in het rapport dat vandaag door de staatssecretaris naar de Tweede Kamer is gestuurd: ‘Uit de controles van de Portero-accounts bleek dat de regels met betrekking tot toegang niet goed werden nageleefd, het aantal afwijkingen is echter fors gedaald in de loop van 2014. De resultaten van de controles op de cliënt-toestemming zijn in de loop van het jaar verbeterd, twintig procent van de gecontroleerde dossiers bevatte echter nog steeds onvoldoende gegevens. Dat wil niet zeggen dat de cliënt geen akkoord heeft gegeven, het is echter niet te controleren of dit zo is.’ Bekijk hieronder de rapportages van het CIZ.

Fraude in de zorg

Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.