Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zeldzaam: verbeterde dottermethode is goedkoper

Hartdotteren met sensoren spaart tweehonderd mensenlevens per jaar en vermindert het gebruik van stents. De in het Catharina Ziekenhuis ontwikkelde dottermethode levert na vijf jaar nog steeds voordeel op.
Zeldzaam: verbeterde dottermethode is goedkoper
Foto: Catharina Ziekenhuis

Dat blijkt uit de resultaten van een studie die gisteren in Londen zijn gepresenteerd. Tegelijkertijd verscheen het artikel in The Lancet.

Hartdotteren

Bij een dotterprocedure gaat de interventiecardioloog met een katheter via een slagader in de pols of de lies naar het hart, op zoek naar vernauwingen in de kransslagaders. Vroeger bepaalde de cardioloog op zicht of er sprake was van een ernstige vernauwing en plaatste dan een stent. Bij de verfijnde procedure meten sensoren de druk voor en na de vernauwing. Op basis hiervan beslist de cardioloog of een stent nodig is. Hoogleraar en interventiecardioloog Nico Pijls: 'Niet iedere vernauwing veroorzaakt zuurstofgebrek. Je wilt alleen die vernauwingen aanpakken die voor dit zuurstofgebrek zorgen. Minder ernstige vernauwingen behandel je niet, want dan is het middel erger dan de kwaal. De kunst is om te bepalen welke vernauwingen gestent moeten worden en welke niet.'

Goedkopere innovatie

Als de cardioloog een vernauwing visueel moet inschatten blijkt hij het in zeventig procent van de gevallen bij het juiste eind te hebben. Verfijnd dotteren met sensoren verhoogt deze kans tot 95 procent. Dat zorgt ervoor dat er minder stents nodig zijn, wat de risico's voor de patiënt verkleint. Na de behandeling heeft de patiënt dertig procent minder kans om door hartdood te overlijden. Dat scheelt in Nederland tweehonderd doden per jaar en 15.000 wereldwijd. Economische analyse wijst uit dat de kosten per patiënt per jaar voor klassiek dotteren uitkomen op 6000 euro, voor verfijnd dotteren op 5300 euro. Pijls: 'Dit is zeldzaam: vaak kost een innovatie meer, maar in dit geval is hij goedkoper en ook beter.'

Hartcentra

In Nederland maakt elk hartcentrum al gebruik van de verfijnde methode, het ene centrum iets vaker dan het andere. Tussen andere Europese landen verschilt het gebruik. 'Iedere nieuwe methode moet zijn weg naar de kliniek vinden', zegt Pijls, 'en dat kost even tijd. Moeilijk is het niet: iedere interventiecardioloog kan zich de procedure in een week tijd volledig eigen maken.' Pijls is trots op het internationale succes van de methode: 'Vroeger gingen wij speciaal naar Houston om van de collega's te leren. Nu komen de mensen van daar naar ons toe.'

Foto

  • Zeldzaam: verbeterde dottermethode is goedkoper
    Foto: Catharina Ziekenhuis

Eén reactie

  • f.puijnen

    Terug te komen op dat artiekel Cardioconflict dezen moesten ze opslag onslaan zeker als het mensen levens koste mg.p.

Of registreer u om te kunnen reageren.