Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Complicaties verdubbelen de zorgkosten

Complicaties zijn niet alleen belastend voor patiënten, ze maken de zorg ook ruim twee keer zo duur.
Complicaties verdubbelen de zorgkosten
Foto: iStock

Chirurgen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis weten wat de kosten zijn van complicaties. In een achtergrondverhaal in Zorgvisie magazine nr. 10, dat op vandaag is verschenen, vertelt chirurg Hubert Prins hoe de medisch specialisten de kwaliteitsinformatie van het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) koppelen aan prijzen. Prins, tevens bestuurslid van DICA, werkt daarvoor samen met het adviesbureau X-IS, dat inzicht geeft in de kosten op patiëntniveau. Aan alle behandelingen en verrichtingen die een patiënt op zijn weg door het ziekenhuis krijgt, hangen immers codes met kostprijzen. Daarnaast heeft X-IS alle overheadkosten meegenomen. Samengevoegd is van elke individuele patiënt te zien hoe goed de behandeling was en hoeveel die kostte.

Complicaties zijn duur

'Complicaties maken de zorg gemiddeld twee tot drie keer zo duur', zegt Wouter van Dijk van X-IS. 'Heroperaties, extra onderzoek en geneesmiddelen, langere opnameduur en opname op de intensive care drijven de kosten op. Een darmkankeroperatie zonder complicaties kost 9.226 euro. Alles bij elkaar is een patiënt met complicaties na een darmkankeroperatie gemiddeld 18.061 euro duurder dan iemand zonder complicaties.'

Wat levert kwaliteitsverbetering op?

Ook de raad van bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is enthousiast. Financieel topman Peter Langenbach, die per 1 december lid raad van bestuur wordt in het Maasstad Ziekenhuis, verwacht dat de begrotingsgesprekken met de artsen vooral zullen gaan over het verbeteren van kwaliteit en wat dat oplevert. 'We kunnen bijvoorbeeld afspreken het aantal complicaties te verlagen met 1 procent. Als u meer complicaties heeft dan we hebben afgesproken, dan rekenen we u daarop af. We betalen u om de zorg in één keer goed te doen.' Lees het hele achtergrondverhaal in Zorgvisie Magazine.

Congres het Medisch Specialistisch Bedrijf - Genezen en besturen combineren!

Heeft het Medisch Specialistisch Bedrijf de samenwerking in het ziekenhuis alleen maar lastiger gemaakt, of biedt het ook kansen? 'Wat zijn the lessons learned na één jaar integrale bekostiging?' Dat is de vraag die centraal staat tijdens dit seminar, dat Zorgvisie op 26 november organiseert samen met de Federatie van Medisch Specialisten. Lezingen en interviews met Hans Schoo, directeur-generaal IGZ, Michel van Schaik (Rabo-bank), Hein Abeln (Twynstra Gudde), Piet Batenburg (CEO Catharina Ziekenhuis) en Sander Pluijm (Volvo Ocean Race).

Of registreer u om te kunnen reageren.