Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Paul van Rooij: ‘De ambulantisering van ggz is niet op orde’

Stef van Delft
Tussen begin 2011 en eind 2013 verminderde het aantal patiënten in de gespecialiseerde ggz met 120.000, blijkt uit het Sectorrapport ggz 2013 van GGZ Nederland. ‘Maar de ambulantisering van ggz-zorg is niet op orde’, zegt verenigingsdirecteur Paul van Rooij. Dat mag volgens hem echter geen reden zijn om de afgesproken afbouw van bedden nu te vertragen.
bedden400.jpg

Het regent deze weken rapporten over de ggz. Die laten gemiddeld genomen zien dat het aantal cliënten in de gespecialiseerde ggz fors afneemt. Het sectorrapport van GGZ Nederland laat dezelfde ontwikkeling zien: tussen 2011 en 2013 daalde het aantal patiënten in de gespecialiseerde ggz met ruim 120.000 naar 695.870. Die daling is vooral ingezet vanaf 2012. Dat is deels een gevolg van de gewenste substitutie naar ambulante zorg, maar er zijn ook aanwijzingen dat de verhoging van het eigen risico en de invoering van de eigen bijdrage de toegang op zorg hebben belemmerd.  

Dalende lijn zet zich voort
Hoewel harde cijfers over de jaren na 2013 nog ontbreken, is duidelijk dat ook na 2013 steeds minder patiënten in de gespecialiseerde ggz worden behandeld. Tegelijkertijd stijgen in deze sector de kosten per patiënt. Omdat mensen met lichtere psychische problemen vaker door de basis-ggz en door de huisarts worden behandeld, krijgt de gespecialiseerde ggz alleen nog de echt zware problematiek binnen.

Niet gelukkiger
De daling van het aantal patiënten is voor GGZ Nederland geen reden tot tevredenheid. Het vermoeden bestaat dat te veel mensen met psychische problemen niet of te laat zorg ontvangt. Die komen dan later alsnog in de gespecialiseerde ggz terecht, met zwaardere problematiek. ‘De ambulantisering van de ggz is tot nu toe achtergebleven’, stelt Van Rooij. Hij verwijst daartoe naar een recent rapport van het Trimbos instituut, waaruit bleek dat de beddenreductie inderdaad goed op gang was gekomen, maar dat de mensen met psychiatrische problematiek er bepaald niet gelukkiger op zijn geworden. Ze hebben veel te vaak geen werk, geen sociaal netwerk om zich heen en geen goede huisvesting.

Verzand in bureaucratie
‘We doen het niet goed met zijn allen’, zegt Van Rooij. ‘Verzekeraars, gemeenten en de ggz-sector zouden er veel meer gezamenlijk aan moeten werken dat de transitie op echt op gang komt. Dat gebeurt nu veel te weinig. We zijn daarentegen aan het verzanden in een bureaucratische carrousel.’
De dreigende mislukking van de ambulantisering heeft in de Tweede Kamer al geleid tot de oproep om de afgesproken beddenreductie in de ggz dan maar een halt toe te roepen. Daar ziet Van Rooij echter niets in. ‘Het is overduidelijk dat veel patiënten in een kliniek ook niet gelukkiger worden. De afbouw van bedden zetten we door. In 2020 moet een derde van het aantal bedden in de ggz zijn verdwenen. We zitten nu op tien procent, dat is iets meer dan de planning voorzag.’ 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.