Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten intensiveren fraudebestrijding zorg

Stef van Delft
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft drie fraude-experts aangesteld, die gemeenten gaan ondersteunen bij concrete vermoedens van zorgfraude. Nu gemeenten via de Wmo steeds meer te maken krijgen met zorgaanbieders, groeit de aandacht voor fraudebestrijding in de zorg.
fraude400fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Volgens de VNG neemt het aantal fraudesignalen en meldingen over (vermeende) zorgfraude gestaag toe. Een verslag van een bijeenkomst over fraudepreventie, op 15 december 2015, begint met: ‘Ze zijn talrijk, geslepen en zeer creatief: louche bedrijven die frauderen met zorggeld.’ Volgens VNG-woordvoerster Khoenkhoen is die observatie mede ingegeven door ervaringen van organisaties als CIZ en de zorgverzekeraars. Ook steeds meer gemeenten wenden zich tot de VNG  met het verzoek om ondersteuning bij onderzoek naar zorgfraude. In 2015 waren dat er enkele tientallen. Daarom zijn vanaf begin 2016 drie fraudeonderzoekers actief die gemeenten gaan helpen bij concrete vermoedens van fraude in de zorg.

Expertteam Fraude
VNG beschikte al over een expertteam Fraudepreventie en Handhaving, maar tot nu toe beperkte dit team zich tot collectieve adviezen over preventie en aanpak van fraude. De fraudeonderzoekers die nu zijn aangesteld, zijn stuk voor stuk al jarenlang actief in de bestrijding van fraude. VNG spreekt van minimaal drie onderzoekers. Mogelijk komen er op korte termijn nog meer bij.
Fraudeonderzoeken richten zich bijvoorbeeld op zorgaanbieders die wel contracten aangaan met hulpbehoevenden, maar daar geen zorg tegenover stellen, of aanbieders die wel heel creatief omgaan met de pgb-gelden van hun cliënten.

Beschermd wonen en pgb
Volgens de gemeente Enschede vormen zorgaanbieders die beschermd wonen aanbieden aan cliënten met een pgb een moeilijk te controleren groep. Enschede probeert daarom het aantal mensen met een pgb in beschermd wonen zoveel mogelijk terug te dringen. ‘Een pgb en beschermd wonen is een onlogische combinatie’, stelt Martine Veneman van gemeente Enschede. ‘In de eerste plaats gaat het om heel kwetsbare mensen die vaak niet zelf hun pgb kunnen beheren. Maar het gaat wel om pgb’s van zo’n 50.000 euro op jaarbasis. Daarnaast mag met een pgb alleen zorg worden ingekocht, terwijl in beschermd wonen zorg en verblijf met elkaar zijn verbonden.’

Gedragscode
Voorheen telde de regio Enschede vierhonderd van de duizend ggz-cliënten die met een pgb in beschermd wonen verbleven. Maar sinds de gemeente heeft gesteld dat beschermd wonen in principe alleen nog op basis van zorg in natura geleverd kan worden, is dat aantal gedaald naar 120. ‘De meeste zorgaanbieders en cliënten gaven aan liever te werken op basis van zorg in natura en hebben vervolgens de switch gemaakt. Een pgb kan nog wel, maar alleen als beschermd wonen niet mogelijk is op basis van zorg in natura’, zegt Veneman. Zorgaanbieders die voor beschermd wonen een subsidierelatie willen aangaan met de gemeente, sluiten zich aan bij een gedragscode die door henzelf is opgesteld.

Beleidsvrijheid of niet?
Vraag is of een gemeente op deze manier de voorkeur kan geven aan zorg in natura boven een pgb. Volgens Martine Veneman heeft de gemeente inderdaad die beleidsvrijheid. ‘Bovendien blijft het mogelijk een pgb voor beschermd wonen aan te vragen, als de zorg niet op een andere manier te regelen is’, zegt zij. Budgetvereniging Per Saldo erkent dat voor bepaalde groepen cliënten een pgb minder geschikt is. ‘Maar als mensen zelf om een pgb vragen en als ze in staat zijn om het budget zelf te beheren, dan wel over te dragen aan een wettelijk vertegenwoordiger, dan moet het pgb worden verstrekt’, zegt Ingeborg Hoogveld van Per Saldo.  ‘Daar zal ook Enschede zich aan moeten houden.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.