Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Historische dag in de Kamer voor gehandicapten

Na tien jaar discussie zullen morgen alle leden van de Tweede Kamer het gehandicaptenverdrag van de VN tekenen. Het is nog afwachten of ook het amendement van Otwin van Dijk (PvdA) genoeg steun zal krijgen. ‘Mijn wijziging is nodig omdat het wel duidelijk is dat te veel zelfregulering op dit dossier niet werkt.’
dijkotwinvan400.jpg
Foto: PvdA

Nederland zal morgen als een van de laatste landen ter wereld toetreden tot het VN-verdrag voor een toegankelijke samenleving voor mensen met een handicap of beperking.  ‘Voor het tekenen van dat verdrag bestaat eindelijk een forse meerderheid’, zegt Van Dijk. ‘Dat mag ook wel na jaren van actievoeren en petities. Een land als de Verenigde Staten is hier 25 jaar geleden al mee begonnen en daar zijn gebouwen dan ook daadwerkelijk toegankelijk voor mensen met een handicap. In tegenstelling tot hier waar zelfs een spiksplinternieuw gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken rolstoelonvriendelijk is. Kijk maar eens op de twitter hastag #jekomternietin.’

Oplossing
De problemen met de toegankelijkheid zijn niet direct opgelost met het tekenen van het VN-verdrag. Het gaat met name om hoe de regering uitvoering wil geven aan het verdrag. PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn wil de uitvoering van het VN-verdrag aan de samenleving zelf overlaten zonder aanvullende wetgeving. Daar is Van Dijk het niet mee eens. Hij heeft een wijziging ingediend waarin de algemene toegankelijkheid van goederen en diensten voor gehandicapten in de wet wordt vastgelegd. Toegankelijkheid, bijvoorbeeld van gebouwen, websites en ov, moet zo een wettelijke norm worden. ‘Dat bereiken we niet door enkel het tekenen van het verdrag. De regering wil de uitvoering van het verdrag aan de samenleving overlaten en zelfregulering invoeren. Dat hebben we de laatste twintig tot dertig jaar natuurlijk al gedaan en dat heeft niet gewerkt. Daarom wil ik een wettelijke norm.’

Drempel
De angst dat kleine bedrijven en organisaties te veel zouden lijden onder nieuwe, wettelijke eisen voor toegankelijkheid is onterecht volgens Van Dijk. ‘Het is echt niet onze bedoeling dat elk historisch gebouw aangepast moet worden met een lift of dat hele kleine ondernemers aan de kosten van een rolstoelingang onderdoor gaan. In het voorstel staat dat de aanpassingen niet onredelijk mogen zijn. Vaak is een plankje neerleggen al genoeg voor gebouwen met drempels van 25 centimeter.’

Steun
Het zal erom spannen of er genoeg steun komt voor het amendement. Van Otwin: ‘We zitten momenteel rond de 75 zetels aan steun. Dat zijn naast de PvdA ook CU, GroenLinks, D66, 50+, SP en PvD. Alleen PVV en VVD liggen nu nog dwars. Het zal om een aantal onafhankelijke Kamerleden gaan. Spannend dus.’

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.