Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer mantelzorgers, meer ziekteverzuim

Stef van Delft
Het aantal werkenden dat mantelzorg verleent steeg de afgelopen tien jaar van 13 naar 19 procent. Tegelijkertijd stijgt het ziekteverzuim wanneer mensen mantelzorg oppakken. Om dat verzuim te voorkomen zijn er verlofregelingen die het mantelzorgers gemakkelijker moeten maken werk en zorg te combineren. Lang niet iedereen is echter op de hoogte van die regelingen.
Moe.jpg
Foto: Adam Gregor/fotolia.com

Mantelzorgers hebben gemiddeld vaker last van (psychische) vermoeidheid en hebben meer ziekteverzuim dan mensen die geen mantelzorg verlenen. Dat is een van de conclusies uit het themanummer ‘Arbeid en zorg in de participatiesamenleving’van het tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken. Het themanummer is een gezamenlijk initiatief van het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Universiteit Utrecht.

Flexibele werkgever
De nadelige effecten van mantelzorg zijn kleiner wanneer mensen steun ervaren van hun leidinggevende en in een zorgvriendelijke bedrijfscultuur werken. Uit ander onderzoek van de Stichting Werk&Mantelzorg blijkt weer dat juist mensen die te maken hebben met een flexibele werkgever het beste af zijn: zij kunnen op die manier de zorg vaak tussendoor regelen en hoeven geen gebruik te maken van de officiële verlofregelingen.

Verlofregelingen niet benut
Volgens het SCP worden de huidige verlofmogelijkheden nog lang niet ten volle benut. Veel werknemers bespreken hun mantelzorgtaken niet met hun leidinggevende en vragen ook geen verlof aan. Deels komt dit doordat zij dat niet met hun werkgever durven te overleggen, deels doordat zij niet op de hoogte zijn van de verlofregelingen. Een aantal werkgevers is niet scheutig met informatie over die regelingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.