Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Igz legt nucleair geneeskundige kliniek stil

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een aanwijzing gegeven aan het Medisch Specialistencentrum in Vaals.
gevaar borden.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

De kliniek mag een half jaar lang geen nucleair geneeskundige onderzoeken meer uitvoeren. Op meerdere onderdelen stelde de inspectie tekortkomingen vast. De patiëntveiligheid was in gevaar.

Onveilig
Het gebruik van radioactief materiaal is niet veilig, het bewaren en toedienen van medicijnen en de onderzoeksomstandigheden evenmin. Verder stelde de inspectie bij haar onderzoek naar de werkwijze van de kliniek tekortkomingen vast in het bijhouden van de patiëntendossiers, infectiepreventie, het onderhoud van medische apparatuur en de intercollegiale toetsing.

Stralingsonderzoek
Het Medisch Specialistencentrum in Vaals is een particuliere kliniek waar onderzoeken worden uitgevoerd aan het hart, de schildklier of het skelet. Dit gebeurt met behulp van nucleaire geneeskunde. Daarbij wordt een radioactieve stof in het lichaam gebracht en wordt de straling gemeten die vrijkomt. Die straling geeft informatie over het betreffende deel van het lichaam.

Inspectie voor de Gezondheidszorg
De kliniek krijgt een half jaar om de tekortkomingen op te lossen. Met aangekondigde en onverwachte bezoeken houdt de inspectie dit in de gaten. Als de kliniek de aanwijzing niet opvolgt, kan de inspectie een last onder bestuursdwang of last onder dwangsom opleggen.

Of registreer u om te kunnen reageren.