Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorginstituut neemt regie over bij kwaliteitskader verpleeghuizen

Brancheorganisaties in de zorg zijn er niet in geslaagd om op tijd een kwaliteitskader verpleeghuiszorg te maken. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) neemt de regie nu over.
Oudere_Fotolia_52901436_450.jpg
Foto: Fotolia

Brancheorganisaties van werkgevers (ActiZ en BTN), zorgverzekeraars (ZN), patiënten (NPCF) en de beroepsgroepen van verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) en specialisten ouderengeneeskunde (Verenso) zijn er na anderhalf jaar onderhandelen niet in geslaagd om samen een nieuw kwaliteitskader verpleeghuiszorg te maken. De deadline was 1 oktober. Partijen hadden nog twee dagen extra gekregen, maar dat bleek niet genoeg om de verschillen te overbruggen.

Geen vaste norm voor personeelsbezetting
Vorige week maakte Zorgvisie al bekend dat de organisaties nog mijlenver uit elkaar lagen. Zo willen de bestuurders van verpleeghuizen niet akkoord gaan met een vaste norm voor personeelsbezetting als ze niet ook het budget krijgen dat daarbij hoort. Vakbonden willen juist per se wel een harde norm om de onderbezetting aan te kunnen pakken. Ook Verenso, BTN en de NPCF zijn voorstander van een minimale norm. De Tweede Kamer heeft al in 2014 een motie aangenomen van Renske Leijten die stelt dat er een norm moet komen. Die motie moet staatssecretaris Martin van Rijn van VWS uitvoeren. Het ZIN zal daar rekening mee moeten houden.

Verantwoorde personeelssamenstelling
Ook V&VN wil aanvankelijk geen vaste norm, maar is toch teleurgesteld in de opstelling van ActiZ. De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen wil de Leidraad verantwoorde personeelssamenstelling verpleeghuizen die de partijen hebben opgesteld, gebruiken om zichtbaar te maken waar de huidige bezetting niet voldoende is. ‘Nu een absolute norm stellen is lastig, omdat de situatie per huis verschillend kan zijn ’, zegt woordvoerder Francis Bolle. ‘In de praktijk is er tussen organisaties zo veel variatie in zorgzwaarte van de bewoners, de inzet van mantelzorgers en de manier van organiseren, dat het lastig is om daar nu al een landelijke norm voor te stellen. Met deze leidraad kun je vaststellen welke bezetting en deskundigheid past in een bepaalde situatie. Dan heb je richting de politiek een onderbouwd verhaal als er meer geld nodig is vanwege onderbezetting en een te hoge werkdruk.’

Geen afvinklijstjes
Andere geschilpunt is de wijze waarop de kwaliteit moet worden gemeten en hoe daar toezicht op te houden. ActiZ wil af van de afvinklijstjes en de ranglijst die de IGZ heeft gemaakt. De bestuurders van verpleeghuizen willen alleen dingen meten die er echt toe doen. En ze willen vooral dat er meer aandacht komt voor het gesprek over kwaliteit tussen de zorgprofessional en bewoners, omdat dit contact bepalend is voor de kwaliteit van zorg. De IGZ houdt echter vast aan criteria over het percentage doorligwanden en het gebruik van medicijnen om bewoners te drogeren, omdat deze zaken in haar optiek ook veel zeggen over de kwaliteit van zorg.

Vertrouwenscrisis IGZ en bestuurders verpleeghuizen
De spanning tussen de IGZ en de verpleeghuisbestuurders loopt hoog op. De verpleeghuizen weigeren om nog langer kwaliteitsinformatie aan te leveren aan de IGZ. De deadline daarvoor is 7 oktober. De vakbond FNV vindt de opstelling van de bestuurders onacceptabel. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. De opstelling van de bestuurders kan niet los worden gezien van de maatschappelijke ophef die is ontstaan na publicatie van de ‘zwarte lijst’ van de IGZ. Die heeft geleid tot een diepe vertrouwenscrisis.

Dossier ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer

Of registreer u om te kunnen reageren.