Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AMC plaatst extra bedden door verstopte seh

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het AMC plaatst voor het eerst sinds jaren weer nieuwe bedden bij om de drukte op de spoedeisende hulp (seh) op te vangen. ‘De eerste hulpen in Amsterdam worden echt overspoeld door oude mensen, waar eigenlijk geen alternatief voor is’, zegt AMC-bestuursvoorzitter Marcel Levi in het Parool.
Marcel_Levi_001_512_rb-image-2734031.jpeg
Het AMC betaalt de extra beddeb uit eigen zak. - Foto: AMC

Twee tot drie keer in de week is het zo druk op de seh in het Amsterdamse academische ziekenhuis dat deze voor enkele uren dicht moet. Oorzaak van de drukte is de enorme toestroom van kwetsbare ouderen, die de doorstroom belemmeren.

Seh slibt dicht met kwetsbare ouderen
‘De eerste hulpen in Amsterdam worden echt overspoeld door oude mensen, waar eigenlijk geen alternatief voor is’, zegt AMC-bestuursvoorzitter Marcel Levi in het Parool. Om de toestroom op te vangen zijn op verschillende afdelingen in het ziekenhuis 28 extra bedden neergezet en is extra verpleegkundig personeel aangenomen. De extra kosten voor de opvang van kwetsbare ouderen, in 2016 ruim 3 miljoen euro, komen voor rekening van het ziekenhuis. ‘De zorgverzekeraars zijn niet of tot nu toe mondjesmaat bereid het budget hiervoor te vergroten.’ Levi pleitte in april 2016 voor concentratie van de acute zorg in het VUmc, AMC en het OLVG. De andere Amsterdamse seh’s kunnen in zijn ogen de deuren beter sluiten, omdat dit goed is voor de kwaliteit en doelmatigheid van de acute zorg in Amsterdam,

Kwetsbare ouderen thuis is ‘precair evenwicht’
In het voorjaar trok het AMC al aan de bel. In een brandbrief werd de link gelegd met het kabinetsbeleid om verzorgingshuizen te sluiten en ouderen langer thuis te laten wonen. Maar het zelfstandig blijven wonen van kwetsbare ouderen met diverse chronische aandoeningen gaat lang niet altijd goed. ‘Vaak is het een precair evenwicht’, zei Hanna Willems, klinisch geriater in het AMC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) in een artikel dat in november verscheen in Zorgvisie Magazine. ‘Ouderen kunnen zich nog net redden met een rollator in huis, een buurvrouw die de boodschappen doet, de thuiszorg die langskomt voor de persoonlijke verzorging en de huishoudelijke hulp die de ramen lapt. Maar het hele systeem kan door iets kleins in elkaar kukelen, zoals een valpartij doordat de rollator niet op de rem staat. Die ouderen belanden nu op de seh, want dat is de enige plek met een 24/7-loket voor een crisissituatie. Ze zijn vaak zo verward dat je ze niet naar huis kunt sturen. Of ze hebben een pols gebroken, waardoor ze de rollator niet meer kunnen gebruiken. Die kunnen zich thuis tijdelijk niet meer redden.’

Buurtziekenhuis en Hospital at home
Het achtergrondartikel in Zorgvisie Magazine, nr. 11, gaat over initiatieven van zorginstellingen om de lacunes op te vullen in de zorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen die vanwege een crisissituatie op de spoedeisende-hulpafdeling belanden. Ouderenzorgaanbieder Amsta biedt ouderen intensieve herstelzorg, het AMC start een buurtziekenhuis en het UMCG gaat ziekenhuiszorg aan huis leveren, Hospital at home.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.