Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer ouderen naar seh na valpartij

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het aantal ouderen dat na een valpartij in huis op de spoedeisende hulp terechtkomt, neemt toe. De meeste slachtoffers zijn vrouw, gemiddeld 80 jaar oud en slikken diverse medicijnen tegen chronische ziekten.
Ouderen-in-ziekenhuis-ThinkstockPhotos-99104809_450.jpg
Driekwart van de slachtoffers is vrouw. - Foto: ThinkstockPhotos

Spoedeisende hulpen slibben dicht als gevolg van een steeds grotere toestroom van patiënten. Vooral het aandeel ouderen is toegenomen. Vergeleken met 2012 komen dit jaar 16 procent meer ouderen op de spoedeisende hulp (seh). Een val in of rond het huis is voor veel ouderen een belangrijke reden waarom zij op een seh belanden. In 2015 waren dit maar liefst 97.400, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL.

Vooral vrouwen en chronisch zieken vallen
Dat betekent dat in 2015 elke dag negen 65-plussers aan de gevolgen van een val zijn overleden. In dat jaar kwam elke vijf minuten een oudere op de seh na een val in of rond het huis. De stijging doet zich vooral voor bij thuiswonende ouderen vanaf 70 jaar. De meeste slachtoffers zijn vrouw (75 procent) en gemiddeld 80 jaar oud. Andere risicofactoren zijn chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en aandoeningen aan de luchtwegen. Als mensen voor deze aandoeningen vijf of meer medicijnen slikken, wordt het risico op vallen groter. Het aantal valincidenten stijgt harder dan de groeiende ouderenpopulatie kan verklaren. Dat betekent dat ook het risico op een val stijgt.

Voorkomen van valpartijen
Veel ouderen die na een val op de seh belanden, hadden voorafgaand aan het seh-bezoek al te maken met een verhoogd valrisico. Uit recent onderzoek van VeiligheidNL  blijkt dat dit bij acht op de tien ouderen het geval was. ‘Dit bevestigt het belang van valrisico-screening bij ouderen in een eerder stadium. Na de screening kunnen gerichte preventie-activiteiten worden ingezet. Hiermee kan een potentieel groot deel van deze seh-bezoeken en het leed van de vaak langdurige gevolgen verminderd worden’,  zegt Saskia Kloet, programmamanager Ouderen bij VeiligheidNL.

Valrisico-screening
Er zijn volgens VeiligheidNL diverse goede praktijkvoorbeelden van screening op valrisico. Een praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk of een wijkverpleegkundige kan ouderen met een verhoogd valrisico eenvoudig selecteren door een korte valrisico-test. Alleen als daar sprake is van een verhoogd risico wordt een uitgebreidere screening gedaan en adviezen gegeven voor preventie. De Valanalyse 65+ van VeiligheidNL wordt hiervoor vaak gebruikt. Een andere vorm van screening wordt gedaan door veiligheidsadviseurs. Zij kunnen woningen controleren op mogelijke risico’s en veiligheidsadviezen geven. Veiligheidsadviseurs kunnen zowel vrijwillige als betaalde medewerkers zijn van een welzijns- of thuiszorgorganisatie. Ook kunnen ze lid zijn van een ouderenbond of zijn ze in dienst van een gemeente.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.