Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer
Zorgvisiemagazine300

Zorgvisie magazine

Een overzicht van de verschenen edities van Zorgvisie magazine. Bekijk de inhoudsopgave en bijlagen van het magazine.

Terug naar dossier

Martin van Rijn gasthoofdredacteur Zorgvisie

De eindejaarsspecial van Zorgvisie gaat over de zorg voor ouderen. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft meegedraaid met de redactie van Zorgvisie en mede de onderwerpen bepaald.
Van Rijn.glossy.vierkant.websiteformaat.foto alie zwart.jpg
Overhandiging van het eerste exemplaar van de eindejaarsspecial 'Zorg voor Ouderen', aan gasthoofdredacteur Martin van Rijn. - Foto: Alie Zwart

Van Rijn: ‘Ik baal ervan als het beeld ontstaat dat alles in de ouderenzorg slecht is, want dat is niet zo.’

Sleutelen aan systemen
Tijdens een interview blikt Van Rijn terug op zijn regeerperiode. Hoe hij ervan houdt om te sleutelen, systemen te slopen en toch juist daardoor de zorg dichter bij de mensen te brengen. Hij vertelt over zijn persoonlijke reis door de zorg, met zijn ouders. Over wat er beter moet in de verpleeghuizen, maar ook welke goede voorbeelden er al zijn. En over zijn hobby’s en zijn ‘guilty pleasure’.

Inspirerende voorbeelden
In zijn functie als gasthoofdredacteur zocht Van Rijn naar inspirerende voorbeelden in de zorg. Jonge mensen die uit volle overtuiging werken als verzorgende in een verpleeghuis. Vrijwilligers die initiatieven hebben ontplooid om de eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Zorginstellingen die hun plek op de ‘zwarte lijst’ van zich af hebben weten te schudden. Want ja, die zwarte lijst was echt nodig, zegt Van Rijn: ‘Door te praten over die lijst, kunnen we kwaliteit zichtbaar maken. Die discussies zijn niet altijd leuk, maar wel essentieel voor de toekomst van de sector.’

De decemberspecial met het thema Zorg voor Ouderen ligt al bij onze abonnees in de brievenbus. We laten ook graag andere zorgspecialisten kennismaken met Zorgvisie. Daarom kunt u gratis de Zorgvisie Decemberspecial aanvragen.

Zwarte lijst
Lees het verhaal van Amstelring, van categorie 1 naar 2 op de IGZ-lijst. Het negatieve oordeel kwam hard aan. De vele steunbetuigingen van familie en cliënten, die er ook waren, gaven een extra boost om er flink tegenaan te gaan. Kwaliteitsverpleegkundige Sanae Aoulad Abdelaziz: ‘Zo’n negatief oordeel is jammer. Je bent er niet blij om. Maar ook leerzaam. Het gaat uiteindelijk om de veiligheid van onze cliënten.’

Buitenland
In de eindejaarsspecial ook voorbeelden uit België, Duitsland en Japan. Hoe kijkt men daar tegen Nederland aan? Directeur Jan Vanwezer van zorgcentrum De Wingerd in Leuven (België): ‘Wij kunnen alleen maar dromen van jullie budgetten.’ In Japan en Duitsland heeft men ook zo zijn eigen vraagstukken.

Persoonlijk
Persoonlijke verhalen over dementie zijn geschreven door voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en theatermaakster Adelheid Roosen. Hoogleraren ouderenzorg geven hun visie op de stand van zaken binnen hun vakgebied. En directeur Alzheimercentrum van het VUmc, Philip Scheltens, werpt een blik op de toekomst van dementie. 

Abonnees van Zorgvisie kunnen vanaf vandaag de eindejaarsspecial verwachten.    

Of registreer u om te kunnen reageren.