Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

500 zorgbestuurders moeten geaccrediteerd zijn in 2018

De vereniging voor zorgbestuurders NVZD wil dat eind 2018 twee derde van haar leden een accreditatietraject hebben doorlopen. Dat gaat om ongeveer 500 zorgbestuurders. Dit staat in de vandaag gepubliceerde ‘Voortgangsrapportage goed bestuur in de zorg’. Het register met geaccrediteerde bestuurders zal publiek toegankelijk worden.
bestuur400.jpg

De NVZD is in 2013 gestart met een accreditatietraject voor bestuurders in de zorg. Inmiddels zijn 75 zorgbestuurders geaccrediteerd. VWS-bewindslieden Schippers en Van Rijn schrijven dat bestuurders veel profijt ervaren van deze accreditatie en dat de NVZD de komende tijd verder gaat met de inhoudelijke doorontwikkeling van accreditatie van bestuurders. ‘Daarbij zullen ook andere stakeholders zoals cliëntenorganisaties, de brancheorganisaties in de zorg en de toezichthouders worden betrokken.’

ICT-systeem
In de rapportage staat ook dat het aantal auditoren, die de accreditatiegesprekken met bestuurders voeren, wordt uitgebreid, zodat bestuurders sneller kunnen worden geaccrediteerd. ‘Om die reden wordt in de loop van 2016 ook het bestaande ICT-systeem vernieuwd. Wanneer dit systeem gereed is, wordt ook het register met geaccrediteerde bestuurders voor het publiek toegankelijk gemaakt.’ Om de onafhankelijkheid van het accreditatieproces te waarborgen overweegt de NVZD om een aparte stichting op te richten die verantwoordelijk is voor het accreditatietraject.

Toezichthouders
Ook voor interne toezichthouders wordt aan een accreditatie-instrument gewerkt door de vereniging van zorgtoezichthouders NVTZ. Zorgtoezichthouders zouden in 2019 verplicht moeten worden om een accreditatietraject te doorgaan. ‘De NVTZ deelt onze mening dat toezicht houden een professie is en geen erebaan. Naast het genoemde accreditatietraject is de NVTZ daarom ook gestart met het uitbreiden van het cursusaanbod voor toezichthouders.’ Lees hier het hele rapport

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.