Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Oppositie wil verplichte accreditatie zorgbestuurders

Binnen drie tot vijf jaar zullen duizend zorgbestuurders geaccrediteerd zijn. Die verwachting sprak minister Schippers afgelopen donderdag uit tijdens het Algemeen Overleg over goed bestuur in de zorg. De oppositie betwijfelt of dit doel gehaald zal worden omdat de accreditatie niet wettelijk verplicht is. SP-Kamerlid Henk van Gerven vreest bovendien dat met het accrediteren van zorgbestuurders een papieren schijnzekerheid wordt geschapen.
henkvangerven400.jpg

Een accreditatie wordt niet wettelijk verplicht voor zorgbestuurders. Schippers wil dat accreditatie de norm wordt in de sector en verwacht dat binnen een aantal jaar veel bestuurders een accreditatie zullen aanvragen. Als dit op termijn blijkt tegen te vallen, zegde Schippers de Kamer toe de mogelijkheid van een verplichte accreditatie te laten onderzoeken.

Fleur Agema
Voor PVV-Kamerlid Fleur Agema is dit niet streng genoeg. ‘Natuurlijk willen we nu al dat het een verplichting wordt. Als je de bestuurlijke missers uit het verleden op een rijtje zet, weet je dat een toets voor goede bestuurders in de zorg cruciaal is. Er moet iets gedaan worden aan de carrousel van disfunctionerende managers die steeds maar weer aan de bak komen. Schippers denkt dat dit op vrijwillige basis lukt. We zullen zien of die duizend bestuurders daadwerkelijk gehaald zullen worden. We houden de vinger aan de pols.’

Henk van Gerven
Volgens Henk van Gerven van de SP biedt het certificeren van zorgbestuurders überhaupt geen garantie op het voorkomen van bestuurlijke missers. ‘In principe kan een bestuurlijke toets in dit opzicht geen kwaad. Maar je hebt nu toch zoiets van slagers die hun eigen vlees keuren doordat het vrijblijvend is en doordat de vereniging van zorgbestuurders zelf de accreditatie vormgeeft. Wat wij willen is dat belangrijke beslissingen over projecten of investeringen niet alleen aan cliënten en medewerkers worden voorgelegd, maar ook daadwerkelijk de goedkeuring moeten hebben van de medezeggenschapsraden. Ik heb het dan specifiek over de langdurige zorg. Nu hebben cliëntenraden en familieraden enkel inspraak over hun individuele zorgleefplan en dergelijke. Maar als het om grote, collectieve projecten gaat die de toekomst van de organisatie bepalen, worden zij slechts ingelicht en krijgen ze geen instemmingsrecht.’

Daelzicht
Van Gerven wijst hierbij naar de recente casus van de Belevingstuinen van Daelzicht. ‘Daar is het bestuur bezig geweest met een miljoenenproject voor de aanleg van een park. Een project dat veel meer op toerisme was geënt dan op zorgverlening en waar cliënten zelf ook helemaal niet op zaten te wachten. Ik wil naar een systeem waarbij cliënten betrokken worden bij dit soort plannen en eventueel kunnen zeggen: dit willen we niet. Nu gaat zo’n bestuur maar door met wilde plannen totdat er Kamervragen over gesteld worden.’

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.