Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige ‘Groninger HIVzaak’ doorgehaald

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam verklaart de klacht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg tegen een verpleegkundige gegrond en legt een maatregel van doorhaling op.
injectie toedienen.fotolia.jpg
Fotolia

De verpleegkundige in de hiv-besmettingszaak werkte tevens als locatiemanager in een Gronings woonzorgcentrum. De zaak kwam aan het licht in 2007. In november 2012 is hij strafrechtelijk veroordeeld omdat hij tijdens seksfeesten mannen injecteerde met bloed dat besmet was met HIV. Ook heeft hij injectienaalden, spuiten en medicijnen van zijn toenmalige werkgever gestolen.

Verzwegen
De verpleegkundige heeft voor beide feiten een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd gekregen. Hij is toen niet tuchtrechtelijk aangeklaagd. Na zijn vrijlating is hij opnieuw als verpleegkundige aan het werk gegaan bij verschillende werkgevers als weekend-, avond- en nachthoofd. Bij zijn sollicitaties had de verpleegkundige zijn strafrechtelijk verleden niet gemeld. Om een Verklaring Omtrent Gedrag was hem niet gevraagd. Begin januari 2015 ontving de IGZ een melding over de verpleegkundige met betrekking tot zijn functioneren in de zorg en zijn strafrechtelijk verleden. De Inspectie heeft een onderzoek ingesteld en een klacht ingediend.

‘Privesfeer’
De verpleegkundige heeft aangevoerd dat het handelen in de privésfeer heeft plaatsgevonden en daarom niet door de tuchtrechter kan worden beoordeeld. Ook voerde hij als verweer aan dat hij al door de strafrechter is gestraft en een langdurige gevangenisstraf heeft uitgezeten. Het tuchtcollege oordeelt dat het uitgangspunt is dat handelingen in de privésfeer niet onder het tuchtrecht vallen. Maar omdat in deze zaak het handelen voldoende weerslag op het belang van de individuele gezondheidszorg heeft, kan de tuchtrechter toch oordelen over de klacht.

Zorgplicht
Met het injecteren van met HIV besmet bloed heeft de verpleegkundige de gezondheid van de slachtoffers doelbewust willen schaden. Ondanks dat dit in de privésfeer gebeurde, is daardoor het vertrouwen in de verpleegkundige ernstig aangetast. Het gedrag van de verpleegkundige is flagrant in strijd met de algemene zorgplicht die iedereen ten aanzien van het welzijn en de gezondheid van zijn medemens heeft. Juist van een verpleegkundige mag men verwachten dat de zorg voor zijn medemens bij hem in goede handen is. Het vertrouwen dat de samenleving met het oog daarop in een verpleegkundige stelt, wordt door de gepleegde strafbare feiten wezenlijk aangetast.

Doorhaling register
De klacht van de Inspectie is door het tuchtcollege gegrond verklaard. Het tuchtcollege legt de maatregel van doorhaling op. Dat betekent dat de verpleegkundige zijn werk niet meer mag doen. Voorkomen moet worden dat de man zich nog bezig zou kunnen houden met de patiëntenzorg. Voor zorgverleners die zulke strafrechtelijke feiten hebben gepleegd, is omwille van het vertrouwen dat men in zorgverleners moet kunnen hebben in de gezondheidszorg geen plaats. Ook heeft de man door zijn handelen het beroep van verpleegkundige onteerd en geschaad. De maatregel is ook bedoeld om het publieke vertrouwen in die beroepsgroep te herstellen.

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.