Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Casemanager dementie dreigt te verdwijnen

Hoewel iedereen de casemanager dementie een warm hart toedraagt, neemt langzaam maar zeker de reguliere wijkverpleegkundige zijn taken over. Op verschillende plekken in het land zijn al fikse wachtlijsten ontstaan voor casemanagement dementie.
thuiszorg400.jpg

In het mei-nummer van Zorgvisie magazine, dat vrijdag 29 april verschijnt, komen cliënten en casemanagers aan het woord over de teloorgang van het vak ‘casemanager dementie’. ‘In feite zou het heel eenvoudig moeten zijn om het aanbod van casemanagement dementie in stand te houden’, zegt Julie Meerveld van belangenvereniging Alzheimer Nederland. ‘Want er is keurig een aparte, wettelijke aanspraak wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet waar casemanagement onder valt. Met de diagnose Alzheimer heeft iedereen dus gewoon wettelijk recht op een casemanager.’ Het probleem is echter dat de casemanager als onderdeel van wijkverpleegkunde wordt ingekocht. Daardoor menen veel zorgaanbieders het werk ook bij generalistische wijkverpleegkundigen neer te kunnen leggen.

Zorgverzekeringswet
In reactie op de signalen van de verdwijnende casemanager steunde een ruime Kamermeerderheid eind vorig jaar nog een motie van CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. Die moet ervoor gaan zorgen dat casemanagement als aparte aanspraak, los van wijkverpleegkunde, in de Zorgverzekeringswet komt. Hiermee zijn de zorgen echter niet weggenomen. Meerveld: ‘De motie ligt onder op de stapel. We horen iedere dag nog verhalen over aanbieders die casemanagement als iets generieks interpreteren en het door bijna iedereen laten doen: praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen en soms zelfs verzorgenden. En dat terwijl in de zorgstandaarden haarfijn is vastgelegd waar het om gaat. Dat er iemand is die voldoende deskundig is op het gebied van dementie. En nog veel belangrijker, dat er iemand is die jarenlang het vaste aanspreekpunt blijft voor de mantelzorgers.’

Gerelateerde tags

5 reacties

 • jneuman

  Als casemanager dementie bekruipt mij soms het gevoel van de stoomtreinmachinist die op het zijspoor wordt gezet. Jan je hebt altijd stipt op tijd je trein gereden; nooit versaagt; kwaliteit geleverd tot en met, maar ja, vette pech we gaan over op elektrisch . We hebben je niet meer nodig.
  Dat gene wat wij als casemanagers dementie extra te bieden hebben , wordt bewust niet gezien. Het past niet meer in het plaatje , het is niet sexy genoeg of watt ever. Een buitengewoon waardevol vak dreigt naar de verdoemenis geholpen te worden. Als oud wijkverpleegkundige weet ik maar al te goed wat het verschil is tussen een generalist met hart voor dementerende en een specialist die het tot in de finesse weet.
  Kom in opstand. Verhef je stem en laat het er niet bij zitten. De mensen met dementie in Nederland verdienen het.

 • Wezup

  Slechte zaak! Eerder was de SPV-er de coördinator van zorg voor het hele cliëntsysteem. Korte lijnen en deskundigheid im het hele dementiegebied. Casemanagement is een HBO taak gezien de complexiteit om als spin in het web te zijn. Schoenmaker blijf bij je leest. De wijkverpleging prima maar heeft andere taken en kan het signaal geven. Je kan het er niet bij doen. Zien nu veel mis gaan in de coördinatie van zorg. Wie heeft er nu nog het volledige overzicht! Ik kom binnenkort met de ideale schoondochter!!! www.huizewezup.nl

 • daan

  In de thuiszorg blijkt nu een tekort aan wijkverpleegkundigen te zijn en dat neemt alleen maar toe (Zorgvisie mrt ’16). Uit een V&VN analyse over opleidingsniveau blijkt dat de wijkverpleging op niveau basis/laag complex zit (a. voorzorg; b. basis; c. laag complex; d. hoog complex). Hoe zo alles op hun bordje terwijl er (nog) casemanagers zijn? Dementie wordt toenemend (langer thuis wonen) hoog complexe specialistische zorg waartoe casemanagers dementie zijn opgeleid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er bij de huisarts/poh onvoldoende kennis is over dementie (van Dungen 2014 VU). Uit onderzoek blijkt dat dementiezorg door casemanagers mensen beter langer thuis kunnen wonen (= kostenwinst) en hoge zorgkosten voorkomt in het cliëntsysteem (VGZ 2012). Wat is wijs en wat is dom?

 • Gijs

  Volkomen mee eens. Door de kanteling van AWBZ naar Wmo kunnen casemanagers ook preventief ingezet worden, waardoor vroegsignalering van “problemen” met ouderen ook sneller opgepakt kunnen worden. Door preventief te werken kan de kwaliteit van zorg aan ouderen verbeteren EN kunnen de zorgkosten in de hand gehouden worden.

 • H. Kloostra

  De onafhankelijke dementie case manager is een zegen voor velen. Maar dan wel op basis van voldoende deskundigheid en continuïteit. De mantelzorgers hebben al voldoende om aandacht aan te schenken. Casemanagement doe je er maar niet even bij!.

Of registreer u om te kunnen reageren.