Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars moeten strenger zijn voor ambulances

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Nog teveel spoedritten doen er langer over dan de wettelijk normtijd van 15 minuten. Daar moet verandering in komen van de NZa. Binnen twee maanden moeten zij met plannen komen.
ambulance.bovenkant.vierkant.foto carina van aartsen.jpg
foto: Carina van Aartsen

Dat stelt de NZa naar aanleiding van een rapport over aanrijdtijden.

Aanrijdtijden
Minstens 95 procent van de ambulances in een regio moet bij spoedeisende hulp binnen een kwartier ter plaatse zijn. Aan deze wettelijke norm moeten zowel de zorgaanbieders als de zorgverzekeraars zich houden. Al  jarenlang lukt het niet om overal de norm te halen. In 2014 waren in zeven van de 24 regio’s alle ambulances binnen de normtijd ter plaatse. Zo scoren bijvoorbeeld Zuid-Limburg en Gooi- en Vechtstreek met 97 procent het hoogst. In Zeeland en Friesland was 91 procent van de ritten op tijd.

Zorgplicht
Zorgverzekeraars kopen voor hun verzekerden ieder jaar ambulancezorg in. Zij moeten daarbij zorgen dat hun verzekerden op tijd, en kwalitatief goede zorg krijgen. De NZa merkt dat zorgverzekeraars in hun afspraken over ambulancezorg geen link leggen tussen hun zorgplicht en de aanrijdtijden. Daarnaast hebben ze niet altijd een goed beeld waarom in de regio’s waarvoor zij zorg inkopen de norm structureel niet wordt gehaald. 

NZa
De NZa wil dat de zorgverzekeraars binnen twee maanden verbeterplannen hebben opgesteld voor die regio’s waar de norm niet wordt gehaald. Ook zal de NZa de uitvoering van de plannen in de gaten houden. Betere responstijden zijn volgens de NZa te halen door beter inzicht in cijfers en oorzaken van de overschrijdingen van de responstijden. Door een goede organisatie van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) en door de uitwisseling van best practices.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.