Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Virtueel kankercentrum voor toponderzoek

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Nederlands meest vooraanstaande onderzoekers in de oncologie bundelen hun krachten. Zij willen de resultaten uit onderzoek sneller vertalen naar de praktijk en de behandeling verbeteren.
longkanker.fotolia.jpg
Fotolia

Dat meldt KWF kankerbestrijding.

Financiering
Voor het topinstituut is 75 miljoen euro per jaar nodig. Vijftig miljoen euro komt vanuit bestaande infrastructuur zoals personeel en onderzoeksfaciliteiten. De resterende 25 miljoen wordt bijeengebracht door KWF en de overheid. De ministeries van Economische Zaken, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de topsector Life Sciences & Health hebben toegezegd financieel bij te dragen op voorwaarde dat er een goede businesscase  komt. De vijf toponderzoekers uit verschillende onderzoeksinstellingen schrijven hiervoor nu een wetenschappelijke strategie.

Kankeronderzoek
Het Nederlands wetenschappelijk kankeronderzoek geldt als vooraanstaand in de wereld, maar de resultaten uit huidig onderzoek moeten sneller worden vertaald naar betere diagnose en behandeling van mensen met kanker. Daarom is zo’n virtueel topinstituut nodig. Het moet een autonoom instituut worden, met een eigen visie, missie, ambitie en strategie. Over tien jaar zullen er naar verwachting duizend onderzoekers aan meewerken.

‘Wanneer we de beste wetenschappers samenbrengen in een instituut van wereldformaat waarin het allerbeste grensverleggende onderzoek wordt gedaan, zijn we in staat om behandelingen beter en sneller naar de patiënt te brengen’, zegt Michel Rudolphie, directeur KWF Kankerbestrijding.

Doorbraken
Het instituut is opgebouwd uit teams die fysiek gevestigd zijn in bestaande onderzoeksinstellingen. De verschillende onderzoeksteams gaan samen het ‘commitment’ aan om kanker te begrijpen en te bestrijden. Dat doen ze door gebruik te maken van het volledige arsenaal aan technologieën en door prangende onderzoeksvragen vanuit meerdere invalshoeken tegelijkertijd te benaderen. Een team van valorisatie-experts zal de noodzakelijke verbinding leggen tussen onderzoekers, ondernemers, beleidsmakers en kapitaalverschaffers. Zo zorgen ze ervoor dat de wetenschappelijke doorbraken sneller beschikbaar komen voor de praktijk.

Toponderzoekers
De vijf founding fathers van het topinstituut behoren allen tot de wereldtop:  René Bernards en Anton Berns uit het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis  Amsterdam, Hans Bos uit het UMC Utrecht, Hans Clevers uit het  Hubrecht Instituut Utrecht, Jan Hoeijmakers uit het Erasmus MC Rotterdam.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.