Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ziekenhuizen melden ruim 900 calamiteiten

De Nederlandse ziekenhuizen hebben in 2015 minstens 909 calamiteiten gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.
Operatie_Fotolia_89158676_450.jpg
Fotolia

Ziekenhuizen zijn verplicht om calamiteiten te melden bij de IGZ, maar de afgelopen maanden bleek dat ze dat niet altijd doen. UMC Utrecht, het AMC, de Tergooi Ziekenhuizen en Maxima Medisch Centrum hadden dit nagelaten. In een interview met Zorgvisie schatte Hans Schoo, hoofdinspecteur curatieve zorg bij de IGZ, dat ziekenhuizen in 2014 zeker 20 calamiteiten niet hadden gemeld.

Ziekenhuizen melden calamiteiten
Nu blijkt dat ziekenhuizen veel meer calamiteiten wel melden. De NOS heeft alle 80 ziekenhuizen gevraagd hoeveel ze er hebben gemeld bij de IGZ. Het blijken er zeker 909 te zijn. Het aantal gemelde incidenten is nog veel hoger: 233.000 incidenten. Incidenten zijn onbedoelde gebeurtenissen tijdens het zorgproces die tot schade hebben geleid of hadden kunnen leiden. Een calamiteit is ernstiger. Van een calamiteit is sprake als er ernstige schadelijke gevolgen zijn voor de patiënt, soms met dodelijke afloop.

IGZ blij met openheid
Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg Ronnie van Diemen verklaart tegenover de NOS blij te zijn met de openheid van de ziekenhuizen. ‘Ik ben ontzettend blij dat de ziekenhuizen openheid hebben gegeven over hun calamiteiten’, zegt Van Diemen. ‘Een aantal jaren geleden zou dit niet gebeurd zijn. Dat zegt iets over wat er in ziekenhuizen gaande is met het leren en verbeteren na fouten.’ De Inspectie heeft naar 29 een eigen onderzoek ingesteld.

IGZ terughoudend met calamiteiten
Opmerkelijk is dat de IGZ niet zelf kan vertellen hoeveel calamiteiten er waren in 2015. Volgens Van Diemen is de moeilijkheid dat pas achteraf vastgesteld kan worden of een melding echt een calamiteit is. De IGZ is naar haar zeggen terughoudend met het naar buiten brengen van informatie over calamiteiten. De Inspectie wil ziekenhuizen vooral niet ontmoedigen om calamiteiten te melden. Het allerbelangrijkste blijft dat ziekenhuizen leren van fouten.

 

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.