Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Grote aversie in ggz tegen NZa-regels

Behandelaars in de curatieve ggz hebben een grote aversie tegen de declaratieregels van de NZa. Ruim zestig procent vindt het geen probleem om een diagnose aan te passen als die zo in het basispakket past.
wordcloud ggz.2.jpg
Zorgvisie - Foto: Zorgvisie

Creatief coderen
Slechts een vijfde van de behandelaars weet het fijne van de declaratieregels. Toch vindt de grote meerderheid van de behandelaars dat hun kennis voldoende is om correct te kunnen declareren. Ruim zestig procent vindt het normaal om te kiezen voor een andere diagnose die wel wordt vergoed, als de aanvankelijke diagnose niet in het basispakket valt. Zij zouden een diagnose burn-out omruilen met de diagnose depressie als de verzekeraar burn-out niet vergoedt.  Ook vinden de behandelaars het geoorloofd om af te wijken van de regels als het efficiënter is de patiënt wat langer bij zich te houden dan te verwijzen naar een ander onderdeel van ggz waar deze patiënt eigenlijk heen moet.

Tijd schrijven
Wat men echt niet vindt kunnen is een extra behandeling rekenen, zonder deze te geven, om in een hogere tariefrange te komen. Of meer tijd te schrijven dan nodig omdat men anders te weinig kan declareren. Wat men unaniem wel acceptabel vindt is het gebruik maken van gemiddeldes om tijd te schrijven en te starten met een behandeling ook als de verwijzing niet op orde is vanwege de kwetsbaarheid van de patiënt. Telefonische contacten worden alom geregistreerd als consult.

Ingewikkeld
Behandelaars in de basis ggz zeggen meer kennis te hebben dan in de gespecialiseerde ggz. Zelfstandigen geven aan meer kennis te hebben dan behandelaars in loondienst. Ook behandelaars die NZa goed kennen zeggen meer kennis te hebben van de declaratieregelgeving dan behandelaars die de NZa niet of alleen van naam kennen. Zeker 85 procent vindt de declaratieregelgeving in de ggz ingewikkeld. Ook geeft bijna de helft van de behandelaars aan het toepassen van de declaratieregelgeving lastig te vinden. Bovendien kosten de regels hen nu veel meer tijd dan vroeger.

NZa
De uitkomsten verbazen de NZa niet, zo laat een woordvoerder weten: ‘Wij wisten dit al en kijken daar ook naar tijdens onze onderzoeken. Bij ggz instelling Altrecht hebben wij aanwijzingen gezocht die duiden op veranderingen van diagnoses. Overigens is het stellen van diagnoses in de ggz minder eenduidig dan in de ziekenhuiszorg als iemand bijvoorbeeld zijn been heeft gebroken.’ De woordvoerder geeft ook het voorbeeld van de eens veelvoorkomende diagnose “angststoornis”. ‘Nadat de angststoornissen uit het basispakket verdwenen, kwamen ze nauwelijks meer voor en werden ze anders ingeboekt.’

Zorgverzekeraars
De NZa zegt ‘verschillende dingen’ te gaan doen naar aanleiding van de onderzoeksuitkomsten. De NZa gebruikt ze in overleggen met de ggz, binnenkort belegt de autoriteit verschillende bijeenkomsten met grote ggz aanbieders. De NZa-website is anders ingedeeld en de belangrijkste informatie over de verschillende ggz sectoren is ‘in een oogopslag te zien.’ Daarnaast heeft de NZa zorgverzekeraars gevraagd iets te doen aan de toegenomen bureaucratie: ‘Er zijn wel heel veel aanvullende regels van zorgverzekeraars waar behandelaars in de ggz met te maken krijgen, dat geven wij mee.’

Onderzoek
Het onderzoek van TNS NIPO is gehouden onder 3000 psychiaters, klinisch psychologen, psychotherapeuten, GZ psychologen en verpleegkundig specialisten GZ. De schriftelijke respons lag op twintig procent. Ook hield TNS telefonische ‘diepte-interviews’ met achttien zorgprofessionals. 

Dossier dot-dbc
In de ziekenhuiszorg worden behandelingen afgerekend via dot’s: dbc’s op weg naar transparantie. Ook de ggz is er mee begonnen. Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc. 

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • Harteveld

    Toch wel bedenkelijk dat zelfs de woordvoerder van de NZA niet goed op de hoogte is van welke diagnoses al dan niet vallen onder de verzekerde zorg in de Basisverzekering: angststoornissen vallen gewoon onder de Basisverzekering. Ik neem aan dat de woordvoerder doelt op 'aanpassingsstoornissen'. Deze zijn inderdaad een paar jaar geleden om financiële redenen uit de Basisverzekering gegooid.

Of registreer u om te kunnen reageren.