Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Longzorg in Nijkerk beter door prestatiecontract

Het project Longzorg Nijkerk leidt tot betere diagnostiek en een beter behandelplan voor patiënten met COPD en astma. Dat blijkt uit de eerste bevindingen van het experiment dat vorig jaar is gestart.
Carl Verheijen - opening.jpg
Foto: Ton Kastermans Fotografie.

Carl Verheijen, initiatiefnemer van het project en directeur van de gezondheidscentra in Nijkerk, heeft zich laten inspireren door de manier van werken in het Zuid-Duitse Kinzigtal. 'Ik wil dat huisartsen, specialisten en fysiotherapeuten eraan verdienen als zij mensen sneller gezond maken of ervoor zorgen dat zij niet, of minstens later, ziek worden', aldus Verheijen in het juli-nummer van Zorgvisie magazine.

Prestatiecontract
De twee samenwerkende gezondheidscentra in Nijkerk hebben een prestatiecontract gesloten met Zilveren Kruis voor verbetering van de longzorg in de gezamenlijke eerste en tweede lijn voor zover deze samenhangt met COPD en astma. De andere zorgverzekeraars volgen het contract. Zijn de totale kosten lager dan het landelijk gemiddelde dan mag een deel van de opbrengst worden geherinvesteerd in het project. Zijn de kosten hoger dan moet een deel worden terugbetaald aan de zorgverzekeraars.

Onderzoek longzorg
De huisartsen die in het project samenwerken, hebben alle patiënten opgeroepen bij wie ooit de diagnose COPD is gesteld. Zij worden opnieuw onderzocht door longartsen van Meander Medisch Centrum in Amersfoort en ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. Uit de eerste resultaten van het longfunctieonderzoek bij ruim 150 patiënten blijkt dat een op de vijf patiënten met de diagnose COPD eigenlijk astma heeft of een aandoening zoals overgewicht die het ademen bemoeilijkt. Bij twee op de drie mensen die inhalatiecorticosteroïden gebruikten, kon de medicatie geschrapt worden.

Dossier Zorgvisie magazine Een overzicht van de verschenen edities van Zorgvisie magazine. Bekijk de inhoudsopgave en bijlagen van het magazine. Lees meer

Of registreer u om te kunnen reageren.