Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Wachtlijsten ggz nemen toe’

Redacteur Zorgvisie
De wachttijden voor behandeling in de ggz lopen snel op, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Bijna de helft van de 1400 huisartsen die de vereniging sprak geeft aan dat er een wachttijd van meer dan acht weken is voor specialistische hulp.
Wachttijden ggz - Fotolia - 400.jpg
Fotolia.

Van de 1400 artsen die werden ondervraagd, zei 72 procent dat er de afgelopen jaren meer mensen met psychische klachten in hun huisartsenpraktijk om hulp hebben gevraagd. De klachten waarvoor ze komen worden bovendien complexer volgens 74 procent van de huisartsen.

Systeem wachtlijsten
De LHV vindt het goed dat meer mensen naar de huisarts gaan voor hulp. ‘Het is ook de bedoeling, op voorwaarde dat mensen met zware klachten op tijd geholpen kunnen worden buiten de huisartsenpraktijk. En daar kraakt en piept het systeem, zo blijkt opnieuw’, zegt Gert-Jan van Loenen, voorzitter van de LHV. De afgelopen jaren hebben huisartsen samen met praktijkondersteuners voor ggz geprobeerd mensen met psychische klachten zo goed mogelijk op te vangen in de huisartsenpraktijk. Van Loenen: ‘We vinden het onverteerbaar dat zij daarin niet worden gesteund door voldoende en tijdig beschikbare plekken in de gespecialiseerde ggz. Ggz-problematiek vraagt bovendien rust, tijd en aandacht.’

Gevolgen wachtlijsten
Ook GGZ Nederland en het LPGGZ zien dat de wachttijden voor zowel de huisartsenpraktijk als gespecialiseerde hulp toenemen. ‘De gevolgen voor patiënten kunnen dramatisch zijn: meer psychoses, suïcides, panieksituaties, dwangopname, sociaal isolement’, zegt Marjan ter Avest, directeur van het LPGGz.

Beddenafbouw ggz
Het CDA wil naar aanleiding van deze berichten tijdens het mondelinge vragenuur met minister Schippers spreken over de beddenafbouw in de ggz. De partij vindt dat dit in een te hoog tempo gebeurt en wil dat er eerst wordt gezorgd voor goede afbouw in de wijk, voordat er nog meer bedden worden afgebouwd. Over dit onderwerp wordt al langer gediscussieerd. (ANP-Zorgvisie)

1 REACTIE

  1. Dit artikel richt zich op huisartsen en specialistische GGZ. Sinds 2104 is er een ontwikkeling in de GGZ, namelijk de komst van de Basis GGZ; nieuw GGZ aanbod in de keten tussen de huisarts/POH GGZ en de specialistische GGZ. De herindeling in de GGZ heeft na twee jaar zeker tot een verschuiving van patiënten geleid, onder andere naar de Basis GGZ.
    Steeds meer cliënten en verwijzers vinden de weg naar de Basis GGZ. In 2015 zijn meer dan 100.000 cliënten in de Basis GGZ behandeld en het aantal groeit. Met een generalistische, oplossingsgerichte behandeling krijgen mensen in enkele maanden weer meer grip op hun leven. Ook cliënten met zwaardere problematiek. Zo hebben aanbieders van de Basis GGZ de opdracht ingevuld om snel hulp te verlenen en erger te voorkomen.

    Wachttijden in de zorg zijn nooit wenselijk; de herindeling van de GGZ in 2014 vraagt van de hele keten aanpassingen en dat heeft ook effect op de personele capaciteit. Zeker goed van de LHV om hier aandacht voor te vragen. Ik roep hen op, en met hen de brancheorganisaties en media, om met een brede blik naar de ontwikkelingen te kijken en de gehele sector mee te nemen.
    Judith Meijer, directeur Indigo Service Organisatie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.