Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arnhemse bewoners hebben invloed op wijkbudget

In de gemeente Arnhem hebben bewoners sinds kort grote invloed op de besteding van hun wijkbudget. Door de sturing in de wijk te leggen, hoopt de gemeente op actieve burgerparticipatie. Dat meldt vakblad Zorg en Welzijn.
fotohandjefotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Voor dit nieuwe, sociale innovatieprojecten is geld beschikbaar vanuit het Europese subsidieprogramma INTERREG NWE. Jan Jans, programmamanager wijken bij gemeente Arnhem zegt op Zorg en Welzijn: ‘Meer groenonderhoud, behoefte aan een nieuwe speeltuin, maatschappelijk vastgoed in eigen beheer? Dat kunnen bewoners zelf aangeven. In een pilotproject in twee wijken werden ambtenaren letterlijk in de wijk ingezet. De pilotfase is inmiddels voorbij en we rollen de aanpak nu over de hele stad uit.’

Wijkaanpak
Na een verplichte bezuiniging van twintig procent op het budget in het sociale domein én het einde van het Vogelaar-tijdperk, besloot gemeente Arnhem om haar succesvolle wijkaanpak  te continueren. Samen met de bewoners en de woningcorporaties. Meer inbreng vanuit de bewoners en meer vraaggestuurd werken werden het doel van een reorganisatie. Daarbij moesten de indicatoren voor zorg enwelzijn en cohesie van burgers gelijk blijven, of liever nog omhoog.

Voorzieningen
Arnhem is nu opgedeeld in acht gebieden. Doordat ambtenaren ín de wijken werken, krijgt de gemeente veel beter zicht op wat inwoners daadwerkelijk belangrijk vinden in hun eigen woon- en leefomgeving. ‘Zij vormen de wederzijdse verbinding tussen bewoners en gemeente’, vertelt Jans. ‘Wijken hebben zelf invloed op alle wijkbudgetten, op het gebied van onder meer welzijn, onderwijs en openbaar groen. Wat er stedelijk moet gebeuren, zoals bereikbaarheid, energie en water wordt op stadsniveau bepaald. Er zijn grote verschillen tussen de beleving van inwoners en wat de gemeente dacht dat nodig of wenselijk was. Bijvoorbeeld de inrichting van het buurtcentrum of de openbare ruimte. Bestaande contracten met aanbieders van diensten kunnen op last van de bewoners opengebroken worden en het aanbod van algemene voorzieningen gewijzigd en afgestemd op wat bewoners écht willen. Daarnaast hebben zij zelf veel opgepakt of overgenomen. Dat heeft een positief effect op het aantal betrokken inwoners. Dat zien we ook terug in de reacties die we krijgen. In een grote enquête gaf 75 procent aan positief te zijn over de aanpak.’

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.