Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Limburg onderzoekt meten in de zorg

Redacteur Zorgvisie
De Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht starten een onderzoeksprogramma over meten in de zorg. Daarmee hopen ze nieuwe ideeën voor meetmethoden te vinden en overbodig meten tegen te gaan.
Wearables-Fotolia-400.jpg
Fotolia.

Doel van het onderzoeksprogramma Limburg Meet (LIME) is om expertise over nieuwe technieken, zoals wearables waarop de gezondheid van patiënten wordt bijgehouden, samen te brengen zodat de producten kunnen worden doorontwikkeld. ‘Momenteel wordt in de zorg veel gemeten, bijvoorbeeld door artsen en zorgverleners om inzicht te krijgen in de gezondheidstoestand van patiënten en de geleverde zorg’, schrijven de hogeschool en universiteit in een persbericht. ‘De realiteit is echter dat veel metingen niet relevant zijn of te fragmentarisch uitgevoerd worden. Het meten is in de loop van de jaren een doel geworden.’ Daardoor is er een te hoge registratie- en regeldruk ontstaan en is er behoefte aan slimmer meten, zodat meer tijd kan worden besteed aan de daadwerkelijke zorg voor patiënten. Dat kan onder meer door te onderzoeken welke metingen nodig zijn en hoe die het slimst kunnen worden gedaan.

Samenwerken om te meten
Op dit moment werken er al dertig bedrijven, zorg- en kennisinstellingen samen met burgers in LIME. De verwachting is dat zich hier nog meer partners bij zullen voegen de komende jaren. Projectleider Paul Borm: ‘LIME lijmt en de verbindingen die we leggen zijn van groot belang. LIME wil concrete doorbraken realiseren en dan is het essentieel dat alle partijen in de zorgketen met elkaar samenwerken, en er toegang is voor nieuwe ideeën en partijen.’

Kosten van onderzoek in de zorg
Het onderzoeksprogramma Limburg Meet moet acht jaar duren en gaat naar schatting ruim 28 miljoen euro kosten. Dat geld wordt in elk geval voor de komende vier jaar vrijgemaakt door de onderzoekende partijen en de provincie Limburg.

Dossier innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.