Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Rechter: geen wanbeleid bij De Kooimeer

Gerard Erkamp, voormalig bestuurder van stichting De Kooimeer, heeft geen wanbeleid gevoerd. Dat heeft de Ondernemingskamer in Amsterdam beslist. 'Het is een machtsstrijd geworden'.
Uitspraakrechter-400-Andrea-Warnecke.jpg
Foto: Andrea Warnecke.

De cliëntenraad van zorgcentrum De Kooimeer, tegenwoordig Stichting Niko, stapte begin juni naar de Ondernemingskamer, omdat de raad zich zorgen maakte om het beleid van oud-bestuurder Gerard Erkamp. Hij zou volgens hen wanbeleid hebben gevoerd bij het scheiden van de zorg- en huisvestingafdeling van De Kooimeer in 2009. Toen Erkamp bij het ontstaan van Stichting Niko aftrad als bestuurder van de zorgtak, bleef hij aan als directeur van de vastgoedstichting die De Kooimeer in bezit had. Het gebouw ging dus niet over naar Niko. Daar maakten zowel de cliëntenraad van zorgcentrum De Kooimeer als het bestuur van Stichting Niko zich zorgen over.

Geen wanbeleid
Onterecht, oordeelde de Ondernemingskamer vrijdag. ‘Erkamp heeft gemotiveerd gesteld dat de reden voor het besluit om zorg en huisvesting te splitsen erin was gelegen dat vanaf 2006 een systeem, waarbij in de zorgprijs tevens de huurprijs was opgenomen, politiek niet langer wenselijk was en dat de prijs voor zorg en de prijs voor wonen van elkaar gescheiden moesten worden.’ Daarbij is de oud-bestuurder volgens de Ondernemingskamer zorgvuldig te werk gegaan en heeft hij correct gehandeld. Hij heeft de raad van toezicht geïnformeerd, een onafhankelijke accountant heeft de splitsing begeleid en ook het bisdom van Haarlem gaf goedkeuring. De zorg van de cliëntenraad dat er zorggeld zou weglekken doordat het vastgoed achterbleef bij Stichting De Kooimeer Huisvesting is ook ongegrond, heeft de rechter beslist.

Uitspraak rechter
Erkamp is tevreden over de beslissing van de rechter. ‘Mijn handel is altijd transparant geweest. De oude cliëntenraad heeft destijds ingestemd met het plan, dan is het heel zuur dat een nieuwe raad zo’n zaak aanspant. Ik heb er achttien jaar gewerkt als bestuurder,  heb nog nooit een exploitatietekort gehad en nu krijg ik dit voor mijn kiezen.’ Hij denkt dat de nieuwe bestuurder van Stichting Niko, Lia Lantink, de cliëntenraad heeft aangezet tot het aanspannen van de zaak. ‘Zij zou liever hebben gehad dat de huisvesting en zorg niet gescheiden werden en wilde niet accepteren dat ik aanbleef als directeur van huisvesting. Het is een soort machtsstrijd geworden.’

Plannen met De Kooimeer
De voormalige bestuurder wil nu gewoon verder. De locatie De Kooimeer gaat sluiten. ‘Het gebouw wordt gesloopt, dat heb ik ook heel duidelijk verteld aan Stichting Niko. Maar ervoor in de plaats komt een woonzorgcomplex voor ouderen met een zorgvraag. Er komt dus gewoon weer ouderenzorg in. Het is ontzettend jammer dat we hierin zijn beland. In totaal kost de zaak Niko minimaal 60 duizend euro, schat ik. Dat is geld dat ook aan de zorg besteed had kunnen worden.’

Zowel Lia Lantink als de advocaat van de cliëntenraad waren niet bereikbaar voor commentaar.

Dossier juridische zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht. Lees meer.

Of registreer u om te kunnen reageren.