Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Verpleeghuissector moet luiken openzetten’

Verpleeghuizen doen er goed aan om de resultaten van Inspectiebezoeken direct op hun eigen website te plaatsen. ‘We moeten volledig transparant zijn over misstanden’, vindt bestuursvoorzitter Laurent de Vries van Viattence.
Laurent_de_Vries_bestuurder_Viattence_450.jpg
Laurent de Vries: 'We moeten volledig transparant zijn over misstanden.'

Voor de duidelijkheid, zorgaanbieder Viattence op de Veluwe, met locaties in Epe, Wezep, Heerde en Vaassen, staat niet op de zwarte lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en behoort ook niet tot de groep van 150 verpleeghuizen die achterblijven qua kwaliteit. Bestuursvoorzitter Laurent de Vries vindt dat verpleeghuizen die wel op de lijst voorkomen, het beste proactief kunnen handelen. ‘We moeten geen koudwatervrees hebben voor transparantie. De sector moet de luiken open zetten. Over misstanden moeten we volledig transparant zijn.  Publiceer de resultaten van elk Inspectiebezoek gewoon op je eigen website. Dan laat je zien dat je niets te verbergen hebt en dat je ermee aan de slag gaat. Je voorkomt er ook een discussie mee over achterhaalde informatie. Door af te wachten kom je in de reactie-modus en in het defensief. Je moet zelf aan de bal zijn.’

Kwaliteit is meer dan veiligheid
De bevindingen van de IGZ moet wel in perspectief worden gezien, vindt De Vries. ‘De IGZ beoordeelt de verpleeghuiszorg met een medische bril. De zorg moet veilig en hygiënisch zijn. Maar kwaliteit van zorg gaat over meer dan veiligheid. Het welbevinden, welzijn en de bejegening zijn net zo belangrijk.’

Ouderenzorg is wereldtop
Verder wijst hij erop dat er 450 zorgaanbieders met 2000 locaties zijn voor ouderenzorg. Bij 11 daarvan, dus minder dan 1 procent, is er wat aan de hand. ‘Bij die andere 99 procent gaat het dus goed en leveren de medewerkers dus uitstekende zorg. De tijd van de vierpersoonskamers en de pyjamadagen is voorbij. Recent wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat de Nederlandse ouderenzorg bij de wereldtop hoort.’

Eén reactie

  • Het is en blijft de vraag of de IGZ op de juiste zaken let. Het gaat bij de IGZ vooral om de vraag of en in welke mate men voldoet aan de protocollen en richtlijnen. Deze rule bases benadering is al lang uit de tijd en stamt uit de vorige eeuw. De IGZ zal een volgende stap moeten durven zetten naar een meer principle based benadering. Als sector moet je ook niet voortdurend meebewegen met de IGZ maar bijvoorbeeld wijzen op nieuwe inzichten op het terrein van kwaliteitsmanagement als dynamisch risicomanagement. Verder zie je vanuit proces- en systeemniveau dat de aanpak van de IGZ niet werkt. Ook daar heeft de IGZ een behoorlijke verbeterslag te maken waarbij de vraag is of de huidige bestuurders de aangewezen personen zijn om deze slag te maken.

    Jaap Jan Brouwer
    Platform Koplopers in de Zorg

Of registreer u om te kunnen reageren.