Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

OLVG stuurt seh-patiënten ’s avonds naar huis

Tijdens het weekend wachten ziekenhuizen vaak met het naar huis sturen van patiënten tot de volgende werkdag. Hierdoor blijven bedden onnodig bezet. Het OLVG in Amsterdam start in september een proef waarbij wijkverpleegkundigen ’s avonds en in het weekend assisteren op de spoedeisende hulp om patiënten naar huis te begeleiden.
maan400.jpg

Vanaf september kan de seh van het OLVG in de avonduren en in het weekend wijkverpleegkundigen oproepen wanneer een patiënt naar huis mag. De wijkverpleegkundige zal vervolgens tijdens haar dienst de zorgvraag van de patiënt in kaart brengen en zaken als hulpmiddelen en vervoer coördineren. De proef is in het leven geroepen door Cordaan, Evean en OLVG om de doorstroom op de seh te bevorderen en zal minstens drie maanden duren. Dat meldt vakblad Nursing.

Wijkverpleegkundigen
De proef met wijkverpleegkundigen op de seh is bedacht om de doorstroom op de seh te bevorderen. Ouderen blijven langer thuis wonen en komen met complexe zorgvragen naar de spoedeisende hulpposten van Amsterdam. Wanneer een ziekenhuisopname niet nodig blijkt, of de patiënt ontslagen wordt, moeten de situatie thuis en de zorgvraag in kaart worden gebracht. Overdag coördineren transferverpleegkundigen het ontslag van de patiënt, maar in de avonduren en het weekend werken zij niet. Het is niet mogelijk om de transferafdeling op korte termijn uit te breiden. Daarom wil het OLVG wijkverpleegkundigen inzetten zodat bedden niet onnodig bezet blijven.

Heropname voorkomen
Het is niet de bedoeling dat de proef extra taken oplevert voor de wijkverpleegkundige, die in dienst is van Cordaan of Evean. Annamarie Valkema is als wijkverpleegkundige betrokken bij het project en licht op Nursing.nl toe: ‘Je doet dezelfde taken die je bij de patiënt thuis ook zou doen. Maar doordat je de intake nu op de seh doet in plaats van thuis, zijn de nodige voorzieningen voor de patiënt al getroffen voordat hij thuiskomt. Dat scheelt het wijkteam werk. Daarnaast kun je met de juiste voorbereidingen een eventuele heropname voorkomen, bijvoorbeeld door de patiënt gelijk al te voorzien van een rollator.’ Zijn wijkverpleegkundigen wel toegerust voor het werk op de seh? Valkema denkt van wel. ‘Het blijft natuurlijk de arts die bepaalt of een patiënt medisch stabiel is. En zowel op de seh als thuis moet je kritisch  met hem meedenken, de medicatie controleren enzovoort.’

Dossier in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.