Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer
Zorgvisiemagazine300

Zorgvisie magazine

Een overzicht van de verschenen edities van Zorgvisie magazine. Bekijk de inhoudsopgave en bijlagen van het magazine.

Terug naar dossier

Ziekenhuizen verdrinken in zee van richtlijnen

Ziekenhuizen hebben te maken met veel te veel medische richtlijnen. Bovendien zijn sommige in de praktijk onmogelijk na te leven. Dat staat in een artikel in Zorgvisie magazine.
Verdrinken-in-regels_Alegonde-le-Compte_iStock_Thinkstock.jpg
Foto: Foto: Aldegonde le Compte/iStock/Thinkstock

Ziekenhuizen moeten jaarlijks voldoen aan 2000 eisen van externe partijen als de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de brandweer, de Arbeidsinspectie, zorgverzekeraars, et cetera. Louise Blume, beleidsmedewerker van Zuyderland (ontstaan uit fusie tussen Atrium Medisch Centrum en Orbis Medisch en Zorgconcern), heeft ze in een database gezet en onderzoekt hoe raden van bestuur invulling geven aan hun verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat bestuurders vinden dat er te veel medische richtlijnen zijn om naleving te garanderen.

Naleving onmogelijk
Een ander probleem van richtlijnen is dat de opstellers te weinig rekening houden met de praktijk van de werkvloer. Sommige richtlijnen zijn zo opgesteld dat strikte naleving vrijwel onmogelijk is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de richtlijn handhygiëne op de operatiekamers. Die schrijft handen wassen voor na elke aanraking met een object. ‘Als je dat doet, ben je continu aan het handen wassen’, zegt Jan Klein, hoogleraar patiëntveiligheid aan de TU Delft.

Lees voor verdere verdieping het artikel 'Irreële perfectie' in Zorgvisie magazine, nr. 8/2016.

Zorgvisie magazine lezen? Neem een digitaal of professional abonnement.

Of registreer u om te kunnen reageren.