Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: ‘Treeknormen ggz niet ongeschikt of ongepast’

Redacteur Zorgvisie
De Treeknormen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn toereikend en passend. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van onderzoek naar wachttijden in de sector.
Treeknorm-400Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Wel zou het volgens de autoriteit goed zijn om de treeknormen te differentiëren. Verschillende partijen die meededen aan het onderzoek hebben aangegeven dat zij graag onderscheid willen kunnen maken tussen de wachttijden van de verschillende patiëntgroepen. Voor bijzondere patiëntengroepen zouden er dan andere Treeknormen worden vastgesteld. Uit het onderzoek is gebleken dat bij bijvoorbeeld autisme en persoonlijkheidsstoornissen de wachttijden gemiddeld genomen langer zijn dan bij andere groepen.

Treeknormen aanpassen
Hoewel de NZa denkt dat differentiatie kan helpen om knelpunten inzichtelijk te maken en de toegankelijkheid van zorg te verbeteren, kan het volgens de autoriteit ook nadelen met zich meebrengen. ‘Bijvoorbeeld verdringing (minder generalistisch, meer specialistisch) en hogere kosten’, schrijft de NZa aan minister Schippers. ‘Ook moet worden opgemerkt dat nu niet kan worden gezegd dat differentiatie over de gehele linie een verbetering van de toegankelijkheid betekent: verbeterde toegang voor de ene zorgvorm kan resulteren in een langere toegangstijd voor een andere vorm van geestelijke gezondheidszorg. Een dergelijke wisselwerking is niet ondenkbaar.’

Eerdere berichten over treeknormen
Hoewel de Treeknormen volgens de NZa toereikend zijn, kwamen er de laatste tijd meerdere berichten naar buiten over lange wachttijden in de ggz. Zo meldden drie psychiaters begin januari op basis van eigen onderzoek dat de wachttijden die instellingen op hun website tonen vaak niet kloppen. In oktober trok het NIP aan de bel, omdat 62 procent van de psychologen die zij voor een onderzoek ondervroegen liet weten dat de wachttijden langer waren dan acceptabel. In juni noemde minister Schippers de wachttijden voor patiënten die gedwongen moeten worden opgenomen in de ggz ‘onacceptabel lang’.  

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.