Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oplosbare stents ‘risicovol’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Oplosbare stents geven mogelijk een verhoogd risico op trombose. Waarschijnlijk lost de oplosbare stent minder snel op dan verwacht.
oplosbare stent.abbott.gif

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie laat dit vandaag weten.

Opgelost
Het lijkt er nu op dat de oplosbare stent niet binnen drie jaar is opgelost, waardoor de kans op stolselvorming in de stent toe neemt. Vicevoorzitter Hans Bosker: ‘We moeten zo snel mogelijk  de voorlopige resultaten van de Nederlandse studie analyseren om tot een juist oordeel te komen. Na de publiciteit rond de teruggeroepen patiënten in Dordrecht voelen we ons moreel verplicht om dit breder in de openbaarheid te brengen.’

Biologisch afbreekbaar
Afgelopen vrijdag lieten twee ziekenhuizen in Zuid Holland weten driehonderd hartpatiënten met een biologisch afbreekbare stent terug te roepen. Deze zogeheten ‘Absorb BVS’-stent, kan de kans op stenttrombose vergroten. In vergelijking met een metalen stent, waar de kans op stenttrombose 1 procent is, zou de kans op trombose in de oplosbare stent mogelijk  groter zijn. Vorig najaar verscheen in The Lancet een studie waaruit naar voren komt dat deze kans twee tot drie kaar zo groot is. Dit beeld wordt nu bevestigd door een eerste data-analyse van een grote Nederlandse studie in meerdere hartcentra. 

Voorlopige resultaten
NVVC-Vicevoorzitter Hans Bosker: ‘Het gaat om voorlopige resultaten. De definitieve data worden eind februari verwacht. Daarna is uitgebreide analyse nodig en moeten we in gesprek gaan met de fabrikant. Er wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar deze stent en er zijn ook onderzoeken die dit effect niet of nauwelijks laten zien. De samenstelling van de patiëntenpopulatie kan de resultaten beïnvloeden. Daarbij is het moeilijk vast te stellen of er ‘mogelijk sprake is’ van stenttrombose of dat er daadwerkelijk stenttrombose is opgetreden.’

Pijn op de borst
Stolselvorming in een stent kan leiden tot acute klachten van pijn op de borst. Patiënten wordt geadviseerd om meteen contact op te nemen met hun cardioloog. Een nieuwe dotterbehandeling kan nodig zijn om  schade aan het hart te voorkomen of te beperken. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op overlijden niet groter is bij gebruikmaken van een oplosbare stent.’   

Gedotterd
De NVVC adviseert patiënten die in de afgelopen drie jaar zijn gedotterd en zich zorgen maken, om contact op te nemen met hun cardioloog. Deze kan bepalen of extra bloedverdunning nodig is. Bosker: ‘Standaard krijgen patiënten tot een jaar na het plaatsen van de stent twee bloedverdunners. Na een jaar gaan ze door met één bloedverdunner: de Ascal. De cardioloog kan nu overwegen om mensen met een oplosbare stent drie jaar lang dubbele bloedverdunning te geven.’ De cardioloog zal telkens het risico op stolselvorming afzetten tegen de verhoogde bloedingskans. Dit verschilt per patiënt en is afhankelijk van het feit of iemand al eens een hartinfarct heeft doorgemaakt of dat hij bijvoorbeeld aan suikerziekte lijdt. 

Interventiecentra
Sinds 2012 wordt de oplosbare stent geplaatst in dertig interventiecentra in Nederland. De mate waarin dat gebeurt, hangt af van de cardiologen in kwestie. In Rijnstate, het ziekenhuis waar Bosker werkt, is men terughoudend. De afgelopen jaren zijn er 1300 patiënten gedotterd en bij tachtig van hen oplosbare stents ingebracht. 

Cardioloog
Patiënten die aan de studie hebben deelgenomen worden hierover benaderd en krijgen een advies over de bloedverdunnende medicatie. Het is niet bekend of patiënten die een oplosbare stent gekregen hebben buiten deze studie om ook een hoger risico lopen op stolselvorming in de stent. Bovendien zijn er geen internationale richtlijnen die deze verlengde duur van extra bloedverdunning ondersteunen. Zolang er nog geen eenduidige conclusies te trekken zijn uit lopend onderzoek, is het te vroeg om ook deze patiënten terug te roepen, stelt de NVVC.  

Nog geen verdere actie
Op dit moment is er geen reden tot het nemen van extra maatregelen, zegt Bosker: ‘De resultaten van metalen stents zijn goed, ook op langere termijn. Maar er zijn wel degelijk patiënten die voordeel hebben van een oplosbare stent. Wij geven zeker niet het advies om terughoudend te zijn met het plaatsen. Van belang is de duur en intensiteit van de bloedverdunning na de ingreep’.

Dossier patientveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.