Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg roept politiek op tot keuzes

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Actiecomité ‘Het Roer Moet Om’ wil dat politici duidelijke keuzes maken over de gezondheidszorg. Het Tienpuntenplan wordt ondersteund door ruim twintig invloedrijke zorgbestuurders, wetenschappers en huisartsen.
Handen_iStock_000006991311_450.jpg
Foto: iStock

Politieke partijen moeten in verkiezingstijd niet gouden bergen beloven en eenmaal in de regering en parlement ‘zich gedragen als ‘schraalhans’. Politici moeten voor de verkiezingen duidelijk maken waar zij het geld aan willen besteden: technologie, thuiszorg, nieuwe chemotherapie of meer handen aan het bed, stelt het Actiecomité ‘Het Roer Moet Om’ in het Manifest ‘Samen dapper voor de zorg’. Het draait volgens de ‘dappere dokters’, die eerder een succesvolle campagne voerden om onnodige bureaucratie terug te dringen, om het maken van verantwoorde keuzes die de zorg toegankelijk en beheersbaar houden.

100 procent solidariteit in de zorg
Het actiecomité daagt de politici uit om zich uit te spreken over vier concrete keuzes. De eerste is de keuze voor honderd procent solidariteit met de kwetsbare inwoners. ‘Het dogma van ‘eigen-regie’ is geen excuus voor het onvoldoende leveren van zorg aan deze kwetsbaren’, aldus het manifest. Verder willen de artsen dat zorg een publieke basisvoorziening is, voor iedereen toegankelijk en niet commercieel. ‘Maak als politieke partij duidelijk wat zorg de burger maximaal mag kosten, een modaal gezin betaalt nu al een kwart van zijn inkomen aan zorgpremies. Toon moed en geef concreet aan wat wel en wat niet uit de publieke middelen betaald kan worden’, schrijven de dokters.

Optimale zorg en vertrouwen
In de tweede plaats willen de artsen af van de huidige incidentenpolitiek en overdaad aan controles. ‘Een niet aflatende stroom van inspecties wisselt zich af met het aanleveren van afgevinkte lijstjes. Stop het georganiseerde wantrouwen en de doorgeschoten controlebehoefte van de bureaucratie.’ De artsen willen meer vertrouwen in het vakmanschap van zorgverleners. Zij moeten de ruimte te krijgen ‘om de meest gunstige zorg te geven aan die ene unieke patiënt’. Nu geeft de huidige productiegerichte financiering volgens de artsen verkeerde prikkels aan de zorgverleners. ‘De eindeloze afvinklijstjes en een niet aflatende stroom van inspecties kenmerken het politieke wantrouwen en leiden tot defensieve geneeskunde en doorgeschoten protocollering. Met als schadelijk gevolg voor de patiënt overdiagnostiek, overbehandeling en onzinnige zorg. Haal deze prikkels uit het systeem en laat de zorgverlener doen wat hij het beste kan, zijn vak uitoefenen. Investeer in professionaliteit en opleiding, in plaats van meer controle en betutteling.’

Radicale rookpreventie
Opvallend is de radicale aanpak van roken die het actiecomité voorstaat. Dat is in de ogen van de artsen de beste preventieve maatregel die bijdraagt aan de gezondheid van de burgers. Ze wijzen erop dat er jaarlijks 20.000 mensen in Nederland sterven aan de gevolgen van roken, omdat de politiek geen drastische maatregelen durft te nemen. ‘Is uw partij bereid de prijzen van sigaretten te verhogen, het aantal verkooppunten drastisch te minderen en roken uit het publieke domein te verdrijven?’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.