Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Observatiemaatregel leidt tot willekeurige opname’

Redacteur Zorgvisie
De observatiemaatregel dient alleen een politiek doel, in de praktijk biedt hij geen toegevoegde waarde. Dat schrijven GGZ Nederland, het Landelijk Platform GGz (LPGGz) en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) in een brief een minister Schippers.
VerwardMan-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

De drie partijen schrijven de brief in aanloop naar het debat over de Wet verplichte ggz (Wvggz). In juli vorig jaar kondigde minister Schippers aan dat ze een observatiemaatregel, ook wel time-outmaatregel genoemd, wil invoeren. Die maakt het mogelijk om iemand met psychische problemen die mogelijk een gevaar is voor zichzelf of zijn omgeving drie dagen ter observatie op te nemen. ‘Met name in grote steden zijn er regelmatig meldingen over mensen die zeer verward gedrag vertonen, maar die niet onmiddellijk een acuut gevaar voor zichzelf of anderen opleveren’, schreef Schippers destijds aan de Tweede Kamer. ‘Of mensen die door hun familie en omgeving als gevaarlijk worden beschouwd, maar dit tijdens een gesprek met een psychiater weten te verhullen.’

Geen oplossing
Volgens GGZ Nederland, het LPGGz en de NVvP is de maatregel echter niet de oplossing. ‘De psychiatrie wil zorg kunnen bieden wanneer dat nodig is. Maar het feit dat iemand verward gedrag vertoont, overlast veroorzaakt of zelfs potentieel gevaarlijk is, betekent niet dat gedwongen opname in een psychiatrische kliniek de meest wenselijke, of op dat moment de meest gepaste, oplossing is. Er zijn andere mogelijkheden, zoals intensieve behandeling en verpleging thuis’, schrijven ze in een brief aan minister Schippers. Volgens hen wordt door de maatregel inbreuk gemaakt op iemands recht op zelfbeschikking. ‘Door dwanopname mogelijk te maken op basis van een niet objectiveerbaar criterium (ernstig vermoeden) wordt willekeurige detentie in een psychiatrische kliniek in de hand gewerkt. Bovendien leidt dit tot oneigenlijk gebruik van schaarse en dure plaatsen in de kliniek, die bedoeld zijn voor mensen die behandeling nodig hebben, geen observatie.’ 

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.