Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Agenda Jeugd vraagt aandacht voor problemen 18+

Redacteur Zorgvisie
Er moet een integrale aanpak komen om jongeren die volwassen worden in de jeugdzorg te helpen. Op die manier wordt de 18+-problematiek, waar de jeugdzorg al een tijd mee kampt, opgelost. Dat staat in de Agenda Jeugd van Jeugdpoort.
Jeugdzorg-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Jeugdpoort is een samenwerking tussen een aantal partijen in de jeugdzorg, waaronder Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en ActiZ. Volgens deze organisaties zijn er nog te veel kinderen en jongvolwassenen in Nederland die niet de hulp krijgen die ze nodig hebben en is de zorg door de nieuwe Jeugdwet bovendien verslechterd.

18+-problematiek
De 18+-problematiek houdt de jeugdzorg al langere tijd bezig. Bestuurders van specialistische jeugdzorginstellingen en gehandicaptenzorgorganisaties trokken eerder aan de bel omdat veel jongeren met een licht verstandelijke beperking na hun 18de aan hun lot zouden worden overgelaten. Jeugdpoort wil dat er ook een aanpak komt voor jongeren die officieel volwassen zijn, dus voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 23 jaar. Tussen die jaren moet er een samenwerking worden georganiseerd op de gebieden wonen, onderwijs, zorg, werk en inkomen, waarbij wetten en regelgeving meewerken, schrijft Jeugdpoort. In de huidige Jeugdwet staan te veel regels die samenwerking tegenwerken.

Andere punten Agenda Jeugd
Naast een integrale aanpak voor deze jongeren, wordt in de agenda ook gepleit voor inzet op preventie en vroegsignalering. ‘Door problemen tijdig te signaleren, kunnen kinderen sneller de juiste hulp krijgen. Dat proces verloopt echter niet goed en heeft gevolgen voor het kind, het gezin en de samenleving. Rijk en gemeenten moeten zich met name meer inspannen voor de kwaliteit en beschikbaarheid van wijkteams.’ Daarbij moet ook de specialistische jeugdzorg beschikbaar worden gehouden, voor een fair tarief van de gemeenten.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.