Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Meurs: ‘Zorg is niet alleen een kostenpost’

Door een eenzijdige focus op de kosten worden de opbrengsten van zorg en hulp miskend. Door investeringen in zorg en hulp kunnen veel mensen blijven meedoen, hebben we over het algemeen een goede kwaliteit van leven met zo veel mogelijk gezonde levensjaren. Daar wijst de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) op in haar Zorgagenda aan de nieuwe minister van VWS.
Meurs_Pauline.jpeg

Pauline Meurs, voorzitter van de RVS: ‘Een goede gezondheid is een kostbaar goed. In het publieke debat en in het beleid gaat het bijna altijd over wat het de samenleving in euro’s kost. Deze eenzijdige focus op kosten betekent dat bezuinigingen en efficiencywinst leidende beginselen zijn geworden. Kernproblemen zoals de grote verschillen in gezondheid tussen arm en rijk, het vertrouwen op de expertise van professionals waar dat echt nodig is of het een plaats geven van nieuwe technologie in de zorg lossen we daar niet mee op.’

Solidariteit onder druk
In De Zorgagenda voor een gezonde samenleving stelt de RVS dat zorg en hulp in Nederland van hoog niveau zijn, maar ook dat veel mensen zich zorgen maken over de toekomst van de verzorgingsstaat. De onderlinge solidariteit staat onder druk en zorgprofessionals voelen zich beknot in hun ruimte voor professioneel verantwoordelijk handelen. Het wantrouwen dat burgers en zorgprofessionals ervaren, lijkt steeds groter te worden. Dit terwijl juist onderling vertrouwen een van de belangrijkste pijlers is onder een gezonde samenleving.

Lees De Zorgagenda voor een gezonde samenleving

Andere sectoren
Investeren in een gezonde samenleving richt zich volgens de RVS op veel meer aspecten dan alleen de zorgsector en het sociale domein. ‘Gezondheidswinst is ook te behalen met een fijn huis, een leuke baan, een goede school, een prettige buurt’, aldus Meurs. ‘Er moet veel meer aandacht zijn voor bijdragen die andere sectoren aan volksgezondheid leveren.’

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.