Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meetbaar Beter introduceert uitkomstenmonitor

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De specialisten van Meetbaar Beter kunnen de uitkomsten van dotter- en bypassoperaties voortaan continu meten via een 'uitkomstenmonitor'. Dat heeft de stichting vandaag bekendgemaakt.
hartcardiofotolia400.jpg

‘Deelnemende artsen kunnen hun uitkomsten dagelijks vergelijken met een landelijke benchmark die is gecorrigeerd voor zorgzwaarte. Dat betekent dat ze veel sneller kunnen acteren als een ontwikkeling niet naar wens is,’ aldus interventiecardioloog Jacques Koolen, tevens bestuurder van Meetbaar Beter.

Bij Meetbaar Beter zijn momenteel veertien van de zestien Nederlandse hartcentra aangesloten en bijna twintig van de dertig dottercentra. Dit is ongeveer 80 procent van de cardiologische zorg in ons land. Meetbaar Beter gebruikt het concept Value Based Healthcare als richtsnoer voor de organisatie.

Data
De stichting verwacht dat de beschikbaarheid van de data een impuls betekent voor de op uitkomsten gebaseerde verbetercycli in de ziekenhuizen die deelnemen aan Meetbaar Beter. Er zijn nu nog grote onderlinge verschillen tussen de kwaliteitssystemen. 

Spiegel
‘Dit gaat je een spiegel voorhouden. Je wilt jezelf verbeteren en kritisch kijken naar je eigen handelen en naar het logistieke proces’, zegt Koolen. De uitkomstenmonitor gebruikt voorspellingsmodellen die gebaseerd zijn op grote aantallen patiëntgegevens. Het gaat om data van 83.000 dotterbehandelingen en 30.000 bypassoperaties. Koolen gaat ervan uit specialisten de data in de toekomst gebruiken in gesprekken met patiënten. Een specialist kan straks met een grote mate van waarschijnlijkheid voorspellen wat de uitkomsten zijn van interventies. ‘Als ik een oudere patiënt met diabetes, COPD en slecht functionerende nieren in mijn spreekkamer krijg, kan ik aangeven wat de kans is op overleven na 30 dagen of na een jaar, of wat de kans is op infecties of heroperaties,’ aldus Koolen.

Hartfalen
De komende jaren zullen andere aandoeningen worden toegevoegd aan de uitkomstenmonitor. ‘We zijn begonnen met de meest voorkomende behandelingen. Dat wordt later uitgebreid met het vervangen van hartkleppen en ablatie bij boezemfibrilleren. Op termijn volgt waarschijnlijk ook hartfalen. Bij dat laatste gaat het om een groep die diffuser is maar daarom des te interessanter omdat er veel interventies mogelijk zijn,’ aldus Koolen.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.