Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder fouten verloskunde na simulatietraining

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Simulatietraining bij verloskundige teams in ziekenhuizen zorgt voor minder schade bij acute complicaties tijdens de bevalling. Dit blijkt uit promotieonderzoek van gynaecoloog Joost van de Ven dat hij samen met Máxima Medisch Centrum (MMC) heeft uitgevoerd. Bovendien is de simulatietraining kosteneffectief is.
Team-iStock-450.jpg
Foto: iStock

Vierentwintig Nederlandse ziekenhuizen deden mee aan de studie naar complicaties bij de bevalling. De helft van de ziekenhuizen volgde een ééndaagse teamtraining in een medisch simulatiecentrum, de andere helft niet. De teamtraining was met name gericht op communicatie en teamprestatie. Vervolgens zijn van alle ziekenhuizen een jaar lang verloskundige complicaties geregistreerd. Daarna zijn de verschillen in kaart gebracht qua aantal en aard van de complicaties, tussen de getrainde en niet-getrainde ziekenhuizen. Van de Ven laat zien dat schade bij de pasgeborene als gevolg van een acute noodsituatie afneemt als het verloskundige team training heeft gevolgd in een simulatiecentrum. Het team moet dan wel elk kwartaal een herhaaltraining in het eigen ziekenhuis volgen. 

Simulatietraining is kosteneffectief

Aan de simulatietraining zijn wel hoge kosten verbonden. Van de Ven doet daarom in zijn studie een economische analyse naar de kosteneffectiviteit. Deze analyse toont aan dat teamtraining in een medisch simulatiecentrum kosteneffectief is als de benodigde herhaaltrainingen in het ziekenhuis zelf worden uitgevoerd. In 2005 is Máxima Medisch Centrum als eerste ziekenhuis in Nederland gestart met regelmatige teamtrainingen met behulp van medische simulatie. Er is toen een simulatiecentrum ingericht met een verloskamer en een neonatale intensive care unit. Door positieve resultaten op de verloskunde afdeling zijn teamtrainingen ontwikkeld voor meerdere vakgebieden. Het Máxima Medisch Centrum en de Technische Universiteit Eindhoven hebben samen Medsim opgericht, ter bevordering van simulatieonderwijs in de medische wereld. Het centrum levert met simulatietrainingen een fundamentele bijdrage aan de patiëntveiligheid.

Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. >> Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.