Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC Utrecht kampt weer met probleemafdeling

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Op de afdeling thuisbeademing van het UMCU heerst een ‘negatieve organisatiecultuur’ en ontbreekt het sommigen aan samenwerkingsvaardigheid.
umcutrecht.vierkant.jpg

Dat staat in een onderzoeksrapport dat is opgesteld in opdracht van de raad van bestuur.

Negatieve cultuur

Binnen het Centrum voor Thuisbeademing (CTB) is sprake van een negatieve organisatiecultuur en ontbreekt de samenwerkingsvaardigheid bij enkele medewerkers. Met de betreffende medewerkers worden gesprekken gevoerd over hun toekomst bij de organisatie.

Veranderingen

UMC Utrecht laat weten ‘een aantal veranderingen door voeren’ bij het CTB. Het CTB wordt daarom per september 2017 ondergebracht bij de afdeling longziekten. Dit moet de samenwerking gemakkelijker maken en leiden tot een grotere beschikbaarheid van zorgverleners. De komende maanden bereiden de divisie Interne Geneeskunde en Dermatologie – waar het CTB nu onder valt – en de divisie Hart en Longen deze transitie voor.

Patiëntveiligheid

Eind juni 2016 heeft een aantal medewerkers van het CTB een melding gedaan over de patiëntveiligheid en de cultuur van leidinggeven binnen de afdeling. Deze heeft geresulteerd in een melding bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, half juli 2016. De raad van bestuur heeft toen besloten om het CTB toe te voegen als onderwerp aan het Herstelplan en een extern bureau een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar de situatie op de afdeling. 

Dossier patientveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.