Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Samenwerking voor 18-plussers ontbreekt vaak’

Redacteur Zorgvisie
De samenwerking tussen jeugdhulpaanbieders en afdelingen werk en inkomen van gemeenten kan beter. Doordat er vaak niet wordt samengewerkt, is er op veel plekken in Nederland geen integrale aanpak voor de zorg voor 18-plussers.

Dat meldt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) in het rapport ‘Met 18 ben je (niet) volwassen’. De inspectie deed onderzoek naar de samenwerking tussen afdelingen werk en inkomen binnen de gemeenten en aanbieders van jeugdhulp om erachter te komen of zij jongeren die 18 worden ondersteunen bij de overgang naar de volwassenenzorg.

Zorgen over 18-plussers
Er zijn al langere tijd zorgen over deze doelgroep. Eerder trokken bestuurders van jeugdzorginstellingen aan de bel, omdat zij merken dat jongeren die lang zorg hebben gehad die op hun 18 vaak achter zich laten, terwijl ze eigenlijk nog niet op eigen benen kunnen staan. Het gaat daarbij vaak om jongeren met een licht verstandelijke beperking of gedragsproblemen, of een combinatie daarvan. De Inspectie SZW komt op basis van onderzoek tot dezelfde conclusie. ‘Jongeren die in een instelling of pleeggezin verblijven en die te maken hebben met meervoudige problematiek komen vaak niet goed terecht. Op hun achttiende jaar zijn jongeren voor de wet volwassen en mogen ze zelf beslissen over een vervolgbehandeling’, staat in het rapport te lezen. ‘Alleen zijn veel van deze 18-jarigen nog niet in staat om deze beslissing te maken. Jongeren zijn zorgmoe en willen zelf en zonder hulp een nieuwe start maken. Eenmaal uit de jeugdhulp blijkt de overstap naar een zelfstandig bestaan voor deze jongeren groot.’

Samenwerking ontbreekt
Maar niet alleen de zelfstandigheid van de jongeren is een probleem, meldt de Inspectie SZW. Er is bij gemeenten en zorgorganisaties ook een gebrek aan samenwerking, waardoor er niet altijd continuïteit is in de ondersteuning van 18-plussers. Door de decentralisatie van de zorg zou dit juist makkelijker moeten worden voor gemeenten, schrijft de inspectie, omdat er een integrale aanpak kan worden geboden door gemeenten. Maar in de praktijk werkt het vaak anders. Er zijn veel gemeenten waar er in de beleidsplannen of werkinstructies geen of weinig aandacht is voor de samenwerking en continuïteit van zorg en ondersteuning voor 18-plussers. Een kwart van de beleidsmedewerkers werk en inkomen die door de inspectie werden ondervraagd liet daarnaast weten dat er binnen hun gemeente geen samenwerking is met andere afdelingen, zoals jeugdhulp, Wmo, onderwijs of schuldhulpverlening. Dat komt volgens hen vooral doordat ze een gebrek hebben aan tijd en doordat strenge bepalingen rondom de privacywetgeving hen in de weg staan.

Samenwerking opbouwen
Al met al komt de  Inspectie SZW in het rapport tot de conclusie dat veel afdelingen werk en inkomen binnen de gemeenten nog niet de verantwoordelijkheid nemen voor het bewerkstellingen van continuïteit en ondersteuning voor 18-plussers die de jeugdhulp verlaten. Maar de decentralisatie is nog vers, schrijft de Inspectie in het rapport. In veel gemeenten wordt er nog gewerkt aan samenwerkingsverbanden, beleidsplannen en werkinstructies.

Het hele rapport is onder dit bericht te vinden.

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.