Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Decentralisatie versnippert kennis over zorg

Redacteur Zorgvisie
De kennis over de gezondheidszorg wordt door de decentralisatie versnipperd. Meerdere partijen doen hetzelfde onderzoek en het is voor gemeenten en zorgprofessionals onduidelijk wie welke kennis heeft. Daardoor dreigt zorgkennis onvindbaar te worden.
Idee-AdobeStock-400.jpg
Foto: AdobeStock

Dat stelt het Rathenau Instituut in het rapport ‘Gezond Verstand’. Vormde vroeger onderzoek van grote kennisorganisaties, als het RIVM en het Trimbos-instituut, de basis van het landelijke gezondheidsbeleid, het instituut constateert dat tegenwoordig onderzoek naar lokale problemen in opkomst is. Sinds de decentralisatie hebben gemeenten elk hun eigen kennisvragen en –behoefte. Daardoor is het risico ontstaan dat meerdere gemeenten tegelijkertijd hetzelfde onderzoek laten doen, zonder dat ze dat van elkaar weten. De resultaten uit deze onderzoeken delen de gemeenten ook niet met elkaar.

Kennis onoverzichtelijk door decentralisatie
De onderzoekers van het Rathenau Instituut spraken met alle betrokken partijen en komen tot de conclusie dat het kennisaanbod onoverzichtelijker is geworden. Doordat de kennis versnipperd is, merken professionals dat kennis onvindbaar dreigt te worden. ‘De manier waarop publieke kennisorganisaties hun kennis ontsluiten, verspreiden en bruikbaar maken, sluit onvoldoende aan bij de behoefte van de professional’, staat in het rapport. 

Betere uitwisseling van kennis
De oplossing zit volgens het instituut dan ook in een betere kennisuitwisseling tussen gemeenten, professionals, instellingen en kennisorganisaties. Het ministerie van VWS is daar verantwoordelijk voor, stellen de onderzoekers. Dat zou moeten toezien op de opbouw van de gemeentelijke gezondheidskennis.

Het volledige rapport vindt u onder deze pagina.

Dossier Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.