Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Allochtone ouderenzorg

Allochtone ouderen kunnen niet meer naar de dagopvang die verzorgingshuizen vaak aanbieden in achterstandswijken. Volgens aanbieder Florence krijgen ouderen in Den Haag hier geen indicatie meer voor.
Allochtone ouderenzorg

In de komende bezuinigingsronde gaan alle vormen van lichte begeleiding uit de AWBZ. Het indicatieorgaan CIZ loopt al op de pakketmaatregelen vooruit door geen indicaties ‘ondersteunende begeleiding dagopvang’ meer af te geven.Toch jammer voor al die ijverige medewerkers in de ouderenzorg. Zij trachten al jaren aan de allochtone zorgvraag te voldoen. Dat is een zware klus waaraan de medewerkers hard hebben gewerkt. Zij hebben bijvoorbeeld allochtone medewerkers geworven. Zij hebben theehuizen en moskeeën bezocht om de verborgen zorgvraag bloot te leggen. Zij hebben gezorgd voor koks die Helal of Hindoestaans kunnen koken. Zij hebben locaties voor dagopvang met muziek en aankleding omgetoverd in een plek waar allochtone ouderen graag komen. Er zijn folders in verschillende talen gedrukt en verspreid. En ga zo maar door.
En nu komen die ouderen niet meer. Omdat het CIZ al is begonnen de indicatie voor ‘ondersteunende begeleiding dagopvang’ te schrappen. Omdat oude migranten de dagopvang vaak niet uit eigen zak kunnen betalen. Omdat het voor hen in veel gevallen te ingewikkeld is om bij de gemeente aan te kloppen voor vervangend budget. En omdat veel gemeenten überhaupt nog niets geregeld hebben voor de opvang van de nieuwe groep zorgvragers die door de bezuiniging op hun bordje terecht komt.
Wat zijn de gevolgen? De ouderen hebben geen plek meer waar ze in een vertrouwde omgeving met hun lotgenoten de tijd kunnen doorbrengen. Ze kunnen ook niet meer van de zorg gebruikmaken die bij de dagopvang aanwezig is. En verzorgers kunnen niet meer signaleren en verwijzen als het met een bejaarde de verkeerde kant op gaat. De oude allochtoon gaat dus terug naar zijn isolement. (Zorgvisie - Wouter van den Elsen)

7 reacties

 • no-profile-image

  Bill Bartmann Scam, Not A Scam After All

  Great site...keep up the good work.

 • no-profile-image

  My name is Benicgne Extenze Rogas

  To start earning money with your blog, initially use Google Adsense but gradually as your traffic increases, keep adding more and more money making programs to your site.

 • no-profile-image

  Leonard D. Miles

  Great post! I’ll subscribe right now wth my feedreader software!

 • no-profile-image

  Diane S. Avery

  Pretty cool post. I just stumbled upon your blog and wanted to say
  that I have really liked reading your blog posts. Anyway
  I’ll be subscribing to your blog and I hope you post again soon!

 • no-profile-image

  Milly Abdoelhak

  Ik weet niet of dit direct met mijn activiteit te maken heeft, ik geef op exotisch muziek gymnastiek, maar vooral dansen en ik kan met stellige overtuiging zeggen dat de cursisten enorm veel baat hebben. Ik hoor alleen maar positieve berichten en dit varieert van gezellig tot sterkere rug, betere balans, goed nachtrust, meer kracht in de armen en benen en vooral flexibeler geworden.
  Dus, als je het aan de mensen en mij vraagt, mag deze activiteit absoluut niet stopgezet worden en hoe meer ouderen wij hiermee kunnen helpen hoe beter.

  Dit neemt een groot deel weg van vereenzaming maar vooral een bevordering van de gezondheid, mobilieit en vitaliteit.

 • no-profile-image

  Freke Schoemaker

  Toevallig ben ik een keer op werkbezoek geweest bij zo'n dagopvang voor allochtone ouderen bij Florence in Den Haag. De vreugde die daar beleefd werd door het delen van cultuur is nauwelijks te omschrijven. Dat het niet kan zonder vrijwilligers is niet de schuld van de verpleeghuizen ( behalve misschien de iets te hode salarissen van de top-bestuurders?). Maar toch: voor deze mensen is het echt een ramp als ze niet meer naar de dagopvang kunnen, waar overigens ook de vrijwilligers een welbestede dag-invulling beleefden. Volkomen terecht dat hier een kritische blog aan wordt gewijd. Maar zal het helpen????

 • no-profile-image

  Geertje

  Wat een reclame hebben die verpleeghuizen in Ned. gemaakt om mensen, dus niet alleen allochtonen binnen te halen voor de financien, om vervolgens vrijwilligers het werk te laten doen.Het waren melkkoetjes voor instellingen.

Of registreer u om te kunnen reageren.