Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgverzekeraars en het zorglandschap

Karen Gerbrands
Deze week was in de Tweede Kamer het overleg over het zorglandschap. Een heel breed thema en in feite betreft het de inrichting van de curatieve zorg in Nederland. Van de eerstelijnszorg, zoals de huisartsenzorg, tot de medisch specialistische zorg in de tweede lijn en de academische zorg, ook wel derdelijnszorg te noemen.
Zorgverzekeraars en het zorglandschap

Wat valt er te zeggen over de curatieve zorg in Nederland? Daarvoor kun je misschien het best een internationale vergelijking maken en ik constateer dan dat de Nederlandse gezondheidszorg het best goed doet. Zo hebben we minder consulten, minder ingrepen en gebruiken we minder medicijnen dan de landen om ons heen. Ook de bereikbaarheid van de zorg is nergens zo goed als in Nederland, de meeste mensen zijn binnen 20 minuten in een ziekenhuis. Daar kunnen we best trots op zijn.

Stijgende zorgkosten

Net als in de landen om ons heen, stijgen in Nederland de zorgkosten door de vergrijzing en door het gebruik van nieuwe dure diagnostiek en behandelingen. Opvallend voor Nederland is echter dat hier naar verhouding meer wordt uitgeven aan administratie en management. Ook is een ziekenhuisbed hier duurder terwijl de bezettingsgraad van de bedden laag is. Aangezien we weinig kunnen doen aan de vergrijzing en we voorstander zijn van nieuwe en innoverende behandelingen, denk ik dat we de stijging van de zorgkosten kunnen beperken door efficiënter te werken. Door te snijden in de overhead en de zorgprocessen zo te organiseren dat ze zowel efficiënt als effectief zijn.

Effecten van marktwerking

Hoe kunnen we dit bereiken? Marktwerking kan een positief effect hebben op de efficiency van de zorginstelling. Als een zorginstelling meer gaat werken als een onderneming, zullen slecht presterende elementen (overhead, afdelingen, behandelingen, personeel) aangepakt worden. Dan wordt de instelling uiteindelijk doelmatiger en komt er een betere prijs/kwaliteitverhouding tot stand. Het gevaar bestaat dat de zorgondernemers zich gaan richten op behandelingen die het meeste geld opleveren. Ik wil in dit kader even de pretpoli’s noemen die onlangs van start zijn gegaan, de menstruatiepoli, de hoestpoli en de hypertensiepoli. Voor mij voorbeelden van overbodig dure tweedelijnszorg, die als er al behoefte aan zou zijn, in de eerste lijn thuis hoort. Zo moet het dus niet, maar het gebeurt helaas wel.

Rol van de zorgverzekeraars

De minister heeft het volste vertrouwen in de zorgverzekeraars. Deze hebben wat haar betreft de regie en moeten zorgen voor de nodige concentratie en spreiding van zorg. De zorgverzekeraars moeten ook selectief zorg inkopen op basis van kwaliteit. Vervolgens krijgen ze instrumenten om hun verzekerden te sturen naar de zorgaanbieder die zij hebben ingekocht. Het uiteindelijke doel van deze regie is goedkopere en betere zorg. Welke zorgverzekeraar heeft toegezegd de zorg van de menstruatiepoli in te kopen vraag ik mij dan af? Moeten we de inrichting van ons zorglandschap echt aan de zorgverzekeraars overlaten?

Karen Gerbrands, Tweede Kamerlid PVV

Lees meer

Weblog Karen Gerbrands

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.